Det är bra att gå över sina utgifter, det finns ofta pengar att spara.
I denna serie tar vi en titt på spartips. Vi tipsar hur du kan hålla budget, ekonomisera och spara pengar. Ett tips är att se över dina fasta kostnader och se om några av dem går att förhandla ner eller rent av stryka helt.
Minska elkostnaderna
För att spara in på elkostnader finns det en rad olika saker att göra. Stäng av maskiner istället för att lämna dem i stand-byläge, släck lampor, koka vatten med vattenkokare istället för spis eller micro, använd lågenergilampor och dra ner på inomhustemperaturen. För äldre hus med dålig isolering kan det vara bra att investera i treglasfönster eller bättre isolering. Ta ett snack med elbolaget och jämför olika alternativ, här finns det pengar att spara!
Se över telefonabonnemang och behov av tv
Abonnemang på tv-paket och fast telefoni står för en stor kostnad under månaden. Se över ditt behov och överväg om det finns andra kanalpaket som passa dig bättre. För telefoni är det allt fler som går över till att enbart ha mobiltelefon. Jämför abonnemang på nätet för att få ett bättre erbjudande.
Billigare bil- eller hemförsäkring
Jämför försäkringar. Tyvärr premieras inte alltid trogna kunder på försäkringsbolag och du kan få bättre pris om du istället söker dig till andra bolag. Ibland kan man få till ett mer förmånligt avtal med sitt nuvarande försäkringsbolag om de märker att man är på väg att byta. Tänk också på att inte betala för mer försäkring än vad du behöver – det är onödigt dyrt.
Gör om matkostnad till en fast avgift
Ett bra sätt att få bättre koll på sin budget är att just budgetera för mat. Risken är annars stor att man spenderar för mycket på hämtmat, uteluncher eller råvaror som slängs innan de kommer till användning. Tänk på matkostnad som en fast avgift och gör upp en budget på hur mycket det får kosta i månaden. Genom att handla mat med öronmärkta pengar ser man lättare vad som kan räknas som fasta avgifter (ex. råvaror, lördagsgodis, lunch på jobbet) och vad som ses som vardagslyx (ex. fika). Mindre summor i överskott blir sparpengar, och är det upprepande gånger mycket pengar över kan du minska budgeten för mat.