Spartipset: Räntor och avgifter

Veckans spartips presenteras av Spargrisen. Veckans spartips presenteras av Spargrisen.

I denna serie tar vi en titt på spartips. Varannan vecka har vi ett nytt tips på hur du kan hålla budget, ekonomisera och spara pengar. Denna veckas spartips: Räntor och avgifter.

 

Välj fonder med lägre avgifter

Såvida du inte är en finanshaj eller är väldigt engagerad i hur det går med ditt sparande kan det kosta mer än det smakar. Somliga fonder har så pass hög avgift att det äter upp all vinst! Jämför avgifter på fonder innan du köper in dig och beräkna hur mycket du kan förvänta dig i avkastning gentemot vad det kostar i avgifter.

Pengar från lönekonto direkt till sparkontot

När du betalat räkningar och räknat ut ungefär hur mycket mer du kan spendera under månaden, för över överskottet till ditt sparkonto. Lönekonto ger i regel ingen ränta, medan sparkontot ger dig lite plus för varje krona som ökar i värde på grund av sparräntan.

Undvik att köpa på avbetalning

Visserligen känns det supersmidigt i stunden att köpa den där soffan eller tv-apparaten på avbetalning, men det kan komma att kosta mycket i slutändan. Räknar man inte efter noga innan man genomför sitt köp kan man få en hög ränta som ger en större slutkostnad än om man betalt för hela varan till att börja med.

Betala via nätet

Många företag tar ut en fakturaavgift för att skicka ut räkningen. Du kan spara en slant genom att välja att betala fakturan via internetbanken eller via autogiro.

Betala i tid

Slipp dyra påminnelseavgifter genom att betala räkningarna i tid. Har du det knapert en månad är det bättre att ta pengar från sparkontot för att betala räkningen än att skjuta upp det till nästkommande månad.

Amortera på lånet

Att amortera på ditt bostadslån är en typ av långsiktigt sparande. Genom att betala tillbaka på ditt lån sänker du långsiktigt dina räntekostnader vilket lönar sig i långa loppet.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.