Spartipset: Sidoinkomster

Veckans spartips presenteras av Spargrisen. Veckans spartips presenteras av Spargrisen.

I denna serie tar vi en titt på spartips. Varannan vecka har vi ett nytt tips på hur du kan hålla budget, ekonomisera och spara pengar. Denna veckas spartips: Sidoinkomster.

 

Passiv inkomst

Aktiv inkomst kan man säga är det du får lön för en arbetsinsats, tänk ett vanligt jobb eller att lägga tid på ett stickprojekt som man sen säljer och får pengar för.  Ett första steg mot att säkra bättre (aktiv) inkomst är att bland annat se över sin arbetssituation; kanske dags att be om löneförhöjning? Passiv inkomst är då man får pengar utan att behöva engagera sig och aktivt anstränga sig konstant. Exempelvis få tillväxt på sina sparpengar, tjäna pengar på en blogg eller Youtube-kanal.

Det är betydligt svårare att få till och hitta en lämplig passiv sidoinkomst då många kräver en insats i uppstartsfasen och det kan dröja innan man får utdelning. Se över hur mycket tid du kan, och vill, lägga ner på att säkra extra inkomster och bestäm dig därefter för ett upplägg som passar.

Hyr ut ett rum, eller hela huset

Bor du stort? Hyr ut ett rum. Det finns oftast personer som tillfälligt söker bostad så som studenter eller personer som nyligen är inflyttade. Att hyra ut extrarummet i sitt hus eller lägenhet kan ge en slant varje månad i intäkter. Har du en sommarbostad kan du passa på att hyra ut den då du inte är på plats. Utlandsboende eller lägenheter och fastigheter nära turistorter i Sverige (tänk Gotland under Medeltidsveckan) är speciellt attraktiva. Kolla med uthyrningsföretag om möjligheterna kring att hyra ut ditt boende.

Extrajobba

Har man redan ett heltidsjobb får man noga tänka över det här med extrajobb, det lönar sig inte att bli överarbetad. Det finns en rad avlönade uppdrag som man kan utföra och som kan vara roliga. Exempelvis agera som mystery shopper, då man per uppdrag handlar i en butik och utvärderar bemötande och personal, bli intervjuad i samband med marknadsföringsundersökningar, sälja egenplockade bär och svamp eller ta betalt för hushållsnära tjänster så som att klippa grannens gräsmatta eller vara barnvakt.

Har du tagit klivet och pensionerat dig kan du vända dig till förmedlingar som specialiserar sig på kortare och längre uppdrag för veteraner. Företag så som Veterankraft, Pensionärspoolen eller Seniorbemanning kan hjälpa dig hitta ett extrajobb eller kort uppdrag för att få in lite extra inkomst.

Sälj det gamla

Det är oerhört skönt att få rensa bland sitt bråte och tömma förråd och garderober från prylar en inte längre använder. Ta en ordentlig vårstädning och sortera bort saker du inte längre använder. Sälj på loppis, via nätet eller ge till någon du känner i utbyte mot en liten slant. Vissa inredningsdetaljer är på modet igen och det kan finnas någon som är villig att betala för det du har hemma. Vips har du mer plats hemma, och kanske blir det ett rum extra att hyra ut?

Tjäna pengar på din hobby

Har du en hobby som du gärna pysslar med kan du passa på att sälja dina verk. Handarbeten av trä, tråd eller tyg kan du sälja på marknader, via webbshop eller på säljsidor på internet. Tänk på att beräkna ett pris som ersätter kostnaden för materialinköp samt ger en extra slant för den tid du lagt ner. Du får definitivt inte ut en hög timlön, men det ger i alla fall en liten summa att skjuta till i hushållskassan.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.