Spartipset: Ta tillvara på det gamla

Veckans spartips presenteras av Spargrisen.

I denna serie tar vi en titt på spartips. Varannan vecka har vi ett nytt tips på hur du kan hålla budget, ekonomisera och spara pengar. Denna veckas spartips: Ta tillvara på det gamla.

 

Billigare bil

När det är dags att köpa en ny bil, köp inte en ny bil. Satsa på en lätt begagnad bil eller en modell som har varit på marknaden ett par år. Du kan spara en rejäl slant! En helt ny bil halverar sitt värde redan första året. Att investera i reparationer för sin nuvarande bil och undvika nyinköp kan också vara något värt att fundera över.

Släng inte kläder, laga och ta tillvara

Har du tröttnat på gamla klädesplagg kan du antingen skänka bort dem eller sälja dem till second-hand butiker eller boutiquer som specialiserar sig på vintage. En trasig söm eller reva kan enkelt sys ihop och plagget fortsätta att bäras. Ta hand om kläderna så att de inte blir för slitna för snabbt och investera i kvalitetsplagg, tvätta enligt tvättråden och använd inte för mycket sköljmedel då det kan skada somliga plagg.

Reparera, underhåll och sköt om dina saker

Det är dyrt att köpa nya saker stup i kvarten. Ta hand om dina saker så håller de. Ha inte telefon och nycklar i samma ficka då skärmen kan skadas, var varsam när du drar ut elsladdar så att inte fästet går sönder och reparera och laga prylar innan de går sönder helt och hållet.

Nytt blir gammalt blir vintage

Kläder, saker och möbler håller längre än vad man tror om man är aktsam. Vissa saker kan ha ett stort värde när de väl fått status vintage eller tillhör en stil som är på modet igen. Vinylskivor, kobratelefoner, 60-talsstolar och äldre porslin är saker som på senare år har varit populärt igen. Ska du avverka gamla saker, kolla upp ifall de numera har fått ett värde.

Tänk även i dessa banor när du själv är på jakt efter möbler eller inredning. Somliga antikviteter i stil med kökssoffor, hyllor i teak eller stringbokhyllor har stort andrahandsvärde att sälja vidare sen när du själv har tröttnat. I secondhandaffärer för kläder kan man göra sig ett riktigt klipp för plagg för plagg som kanske bara har ett eller två år på nacken.  

Ekonomi
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Enkla knep för att spara pengar

Ekonomi

6 misstag i köket som gör din plånbok platt

Ekonomi

Nya förslaget: Inför skatt på kött

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Nöje

Skicka ett blombud – nu med 15% rabatt

Euroflorist

Hälsa

Testa Yogobe kostnadsfritt i 40 dagar

Yogobe

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Nöje

15% rabatt på valfri hyrfilm

SF Anytime

Teknik

Surfa utan rädsla för virus

ESET

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

NYHET!

Mobilabonnemang 3GB hos hallon för endast 44 kr/mån i 4 mån, därefter 89 kr/mån! Spara oanvänd surf, ingen bindningstid!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.