Spartipset: Transport

Veckans spartips presenteras av Spargrisen. Veckans spartips presenteras av Spargrisen.

I denna serie tar vi en titt på spartips. Varannan vecka har vi ett nytt tips på hur du kan hålla budget, ekonomisera och spara pengar. Denna veckas spartips: Transport.

 

Bilbehov? Köp ett lagom åldrat och stort fordon

Har du behov av bil finns det ett par avvägningar. Nyare bilar är oftast mer energieffektiva med bränslesnåla motorer och annat high-tech som lockar. Dock minskar värdet på en bil till ungefär hälften redan det första året, och om du inte tvungen måste ha en sprillans ny kaross kan du spara pengar på att köpa ett fordon med några år på nacken. Investera i att reparera bilen och köra med nya däck för en nybilskänsla.  

Obs! Riktigt gamla bilar är det bäst att undvika då de kan sluka bensin som om det inte fanns någon morgondag. Tänk också igenom storlek. Ska du mest använda bilen till stadskörning, eller för att åka på utflykter till naturen? Ska två personer använda den eller en hel familj? Välj bil efter ditt behov.

Ta hand om bilen

Pumpade däck, regelbunden service och att köra utan takbox hjälper både bränsleförbrukningen och att se till att bilen orkar i många år till. Ta en titt i en nyare upplaga av körkortsboken för tips på hur man kan göra kring Ecodriving (miljövänligt körsätt) för att spara bränsle och pengar.

Måste man ha en egen bil?

Genom att ansluta sig till en bilpool eller hyra bil vid behov kan man spara på alla kostnader associerade med bilägande. Inget billån, någon parkeringsavgift i föreningen, bil som minskar i värde eller försäkring som kostar. Beroende på behov kan man hyra bil vid enstaka tillfällen, leasa en bil eller ansluta sig till en bilpool och boka bil då man behöver.

Ställ bilen hemma och åk kommunalt, eller cykla

Bil kostar. Spara in på bensin och ställ bilen hemma när du åker till jobbet. I tätområden har du garanterat kommunaltrafik med bussar, tåg och spårvagn att färdas med. Många kan även passa på att få lite motion och cykla eller gå hela vägen, eller i alla fall en viss sträcka, till jobbet. Att samåka med någon som bor i närheten är också ett alternativ.

Utnyttja rabatter för lokaltrafik

För studerande eller mogna individer över olika åldrar finns det lokala rabatter att ta del av. Exempelvis seniorrabatt eller pensionärsrabatt på busskort eller mängdrabatt för månadskort hjälper plånboken. Åker du långväga med tågtrafiken finns det även här rabatter att hitta då man bokar i god tid, sista-minuten eller köper åkkkort.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.