Om du inte har ruccola hemma så passar det fint med färsk persilja. Foto: Stockphotosecrets
Vad passar väl bättre så här års än en riktigt god och krämig svamprisotto? Perfekt att bjuda på till både vardags och fest – de flesta älskar denna härliga risrätt! Servera gärna med ruccola och tomat! Att laga risotto kan vara lite svårt, det gäller nämligen att röra om hela tiden och se till att den håller sig riktigt krämig. Krämigheten är det som avgör skillnaden mellan en riktigt bra och en dålig risotto – så håll ett öga under tiden!
LÄS MER: Enkel och klassisk lunch med hemlagad rösti
Ingredienser (4 portioner)
- 2 schalottenlökar är mildare än vanlig gul lök)
- 1 vitlöksklyfta
- 9 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller vatten och fond)
- 2 msk extra jungfru olivolja
- 3 dl risottoris (carnaroli- eller arborioris)
- 2 dl vitt vin (vitt matlagningsvin går också bra)
- 250 g skogschampinjoner (de har mer smak än vanliga champinjoner)
- 3 msk smör
- 2 dl parmesanost
- Salt och svartpeppar efter tycke och smak
- Ruccolasallad och tomater till servering
Gör så här
1) Börja med att Skala och finhacka lök och vitlök.
2) Ta fram en liten kastrull och koka upp vatten för att sedan ha i buljong/fond. Håll denna varm.
3) Ta fram en större kastrull med tjock botten. Hq i olivolja och bryn lök och vitlök utan att det får färg.
4) Öka värmen och häll i riset. Låt riset fräsas under omrörning tills det blivit glansigt.
5) Mät upp och ha i vinet. Låt vinet koka in i riset under omrörning.
6) Häll därefter i den varma buljongen i kastrullen under omrörning. Häll i lite buljong åt gången, börja med hälften och häll sedan på mer vartefter det sugs in i riset. Rör om hela tiden och koka på låg värme.
7) Skiva svampen och stek den i smöret. Ställ åt sidan.
8) Följ den specifika anvisningen på rispaketet, men vanligtvis är risotton färdigkokt efter cirka 15-20 minuter. Smaka av allteftersom. Du vet att risotton är färdig när riskornen har en liten “kärna” som ger tuggmotstånd. Om du upplever att risotton blivit för torr går det bra att späda med mer buljong, konsistensen ska vara krämig.
9) När riset är färdigkokt är det dags att ha i svampen. Riv även permesanosten och rör ner den i kastrullen. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesanosten. Smaksätt därefter med salt och peppar efter tycke och smak.
10) Servera din krämiga svamprisotto med ruccolasallad och lite tomat. Smaklig måltid!