Staden på de sju kullarna

Borgen Castelo de São Jorge på sin höjd i kvällsljuset.

Lissabon är den perfekta staden för dig som älskar kultur, historia, arkitektur, shopping, uteserveringar och hav. Portugals huvudstad ligger utspridd över sju stora kullar och har nästan allt. En själfull plats med en varierad och genuin repertoar – redo att upptäckas av den nyfikna.

Vyerna, klimatet, naturen, musiken, byggnaderna, spårvagnarna, maten och människorna. Det är lätt att förälska sig i precis allt som är Lissabon. Staden är personlig och varm, mer genuin än många andra europeiska huvudstäder. För den som har flera veckor tillgodo så går det verkligen att upptäcka denna pärla, men faktum är att du hinner mycket på en långhelg. Att ta sig runt i staden är lika enkelt som trevligt. Hoppa på en spårvagn eller bergbana, promenera eller cykla. Maten, bakverken och drycken är fantastisk. Dessutom är priserna i Lissabon relativt överkomliga.

Njut av den gamla stadsdelen Alfama

Ett tips är att ta spårvagnen till den medeltida stadsdelen Alfama. Där kan du strosa längs pittoreska gränder och stanna till för en kopp kaffe vid något av de små fiken. De labyrintiska gatorna leder upp till den moriska borgen Castelo de São Jorge. Utsikten är enastående, precis som arkitekturen. Här går det att spendera många timmar utan att ha något direkt mål, det finns så mycket att ta in.

Upplev shoppingen

Passa på att shoppa när du är i Lissabon. Staden är känd för sin tillverkning och försäljning av mönstrat kakel i vackra färger. Om du har plats i resväskan borde du köpa hem några plattor. De är fina att placera ut i trädgården, använda som grytunderlägg och mycket mer. Eftersom Portugal har en bakgrund som kolonialmakt är utbudet av produkter fortfarande unikt. På torg och i gallerior kan du fynda utsmyckade saris från Indien, afrikanska tyger, matvaror från Brasilien, exklusivt mode, kitschiga inredningsdetaljer och mycket mer. Att shoppa i Lissabon är väldigt trevligt. Försäljarna är vänliga och pratsamma och du behöver inte gå omkring länge för att hitta ett fik där du kan slå dig ner när fötterna vill vila en stund.

Ät dig genom staden

Pastel de Nata, någon? Ett bra sätt att upptäcka och uppleva en stad som Lissabon är genom bakverken. De säljs överallt och doftar himmelskt – det går inte att missa dem. En sötsak som inte får missas är Portugals nationalbakverk, Pastel de Nata. För att uppleva nationalbakverket i sin ursprungliga miljö så bör du bege dig till stadsdelen Belem där de bakades för första gången. Förbered dig på en explosion av vanilj och kanel!

Njut av drycken

Lissabon är välkänt för sina portviner. Många hävdar att portvinet har sitt ursprung just i Portugal. Därom tvistar dock de lärde, fler länder vill ta åt sig äran. Oavsett hur det ligger till så bör du verkligen testa en glas eller två av det söta vinet, gärna på en uteservering vid vattnet eller i någon av de romantiska gränderna. En annan typiskt portugisisk dryck är Ginja. Den påminner om körsbärslikör men är om möjligt ännu sötare.

Insup kulturen

Att Portugal har en kolonial historia märks även tydligt när det kommer till kulturen. Nattlivet i Lissabon är mycket bra, du kan dansa till allt från afrikanska rytmer till indisk musik och sydamerikanska toner. Många restauranger bjuder in musiker som sprider härlig stämning bland middagsgästerna. Just variationen av musikutbudet på gator och torg är utmärkande för Lissabon. Om du vill uppleva konst under din visit så bör du absolut besöka Museu Nacional de Arte Antiga, det nationella konstmuseet. Många stora konstnärer har levt i Lissabon och du kan njuta av fantastiska verk på muséet. Även stora författare, som exempelvis Fernando Pessoa, har levt och verkat i staden. Arvet efter författarna märks på många platser runt om i staden.

Åk spårvagn

Att åka spårvags i Lissabon är inte bara ett smidigt sätt att ta sig runt – det är en njutbar upplevelse. Samtidigt som fötterna får vila efter alla branta backar och kullersten så är vyerna genom fönstren helt enastående. Spårvagnen är det bästa sättet att uppleva staden!

Det bästa sättet att uppleva staden och människorna som bor där är att åka spårvagn.  

Resor
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Bisarra lagar i Nordkorea

Resor

Resebokningar ökar efter vaccinbesked

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.