Strunta i kilona på vågen – Räkna ut kroppsfettprocenten

 

 

 

Det vanligaste sättet att mäta folkhälsa och övervikt är genom att studera BMI (body mass index) vilket är ett mått där man räknar ut förhållandet mellan längden och vikten.

BMI är i många fall ett bra mått att använda då man får fram ett helt okej snitt när man mäter och väger många människor i samhället. Om du själv vill se om du är överviktig kan dock BMI vara rejält missvisande och det är bättre om du räknar ut hur många procent kroppsfett du har.

När man väger sig på vågen kan det skilja otroligt mycket beroende på om du har mycket muskler, binder mycket vätska eller inte har bajsat på ett tag. Att bara väg sig kommer aldrig att fungera som ett ordentligt mått.

 

Räkna ut kroppsfett

Det finns flera olika sätt att räkna ut kroppsfett på och tyvärr är ingen helt exakt. Om man ska vara 100% exakt måste man skära ut allt fett och stoppa på en våg, det är dock ingenting att rekommendera om du vill fortsätta leva efteråt. Det finns några sätt som ger en relativt korrekt bild av ditt kroppsfett och om du applicerar flera av dem kan du få fram en rimlig siffra.

 

Våg med kroppsfettsmätning

Om du köper en liten dyrare våg innehåller den troligtvis en funktion som med elektriska impulser sägs kunna räkna ut hur mycket kroppsfett du har på kroppen. Tyvärr är det här en produkt du inte borde lita på alldeles för mycket.

 

Vi människor lägger inte på oss vikt i ett jämnt lager över kroppen utan vissa lägger på mer på benen, andra runt magen och vissa i ansiktet och på armarna. Som fysikens lagar säger vill elektricitet ta den kortaste vägen genom kroppen, vilket betyder att det kommer ta sig upp i benen och sedan rakt ner i andra benet. Om du har mest fett på överkroppen kommer du att få ett mindre värde än vad du har kroppsfett och om du har mest fett på benen komemr värdet istället att bli för högt.

 

Kalipermätning

En kaliper är ett verktyg där man mäter underhudsfettet genom att knipa åt fettet på olika delar av kroppen och sedan lägger in alla siffror i en ekvation för att få fram ett mått. Det kan vara ganska svårt att mäta med kaliper och det tar ofta en ganska bra tag tills man får till det men när man väl kan det är det endast en felprocent på 1-3%.

 

Hydrostatisk våg

Att räkna ut kroppsfett med en hydrostatisk våg är det absolut bästa sättet att räkna ut kroppsfettet och ger bara en avvikelse på 1%. Det man gör är att sänka ner kroppen i vatten och mäta hur mycket massa, muskler och fett man har på kroppen. Det negativa med den här tekniken är dock att det är ganska dyrt och finns inte på alla ställen i landet.

 

Mäta med måttband

Den här metoden är den absolut bästa och enklaste att göra hemma. Det man måste göra är att mäta sin kropp på lite olika ställen och skriva in sin längd för att få fram ett mått. Mätningen har dock en felprocent på ~3% men man får ändå ett ganska bra resultat. Män och kvinnor måste dock göra på lite olika sätt när de mäter. Hur du ska mäta kan du läsa här nere.

 

Män

Män ska mäta hals, midjemått och skriva in sin längd.

 

Hals – Smalaste stället men inte över adamsäpplet

Midja – Ska mätas med måttbandet rakt över naveln

Längd – Utan skor, båda hälarna i marken

 

Kvinnor

Kvinnor ska också mäta hals, midjemått och längd men dessutom höftmåttet.

 

Hals – Smalaste stället

Midja – Ska mätas på det smalaste stället (alltså inte över naveln som för män)

Höft – Där höften är som störst (dvs där skinkorna sticker ut mest)

Längd – Utan skor, båda hälarna i marken.

 

 

Efter ni har mätt allting kan ni mata in era siffror i den här tabellen och få fram era svar.

 

Det går även att använda sig av bilder för att uppskatta ungefär vad man ligger på, här kommer en bild som kan hjälpa er att avgöra vilken fettprocent ni har:

 

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.