Symtomen på hudcancer

 

 

Under 2000-talet har antalet fall av hudcancer dubblerats och idag är det Sveriges tredje vanligaste cancerform. Det finns några olika former av hudcancer men totalt diagnostiseras cirka 13 000 personer varje år.

 

Malignt melanom

Malignt melanom är den vanligaste formen av hudcancer och den kan uppkomma och du har bränt dig i solen många gånger. Cancerformen uppstår i kroppens pigmentceller. Ett vanligt symtom är därför pigmentförändring eller som leverfläckar. Det är vanligast att man får det på bröstet eller benen men malignt melanom kan uppstå i princip vart som helst på kroppen.

 

Skivepitelcancer

Du behöver inte har bränt dig för att få skivepitelcancer utan det räcker att du under din livstid har spenderat många timmar i solen. Det är ovanligt att man får det innan 40-årdåldern och symtomet man bör hålla koll på är att det oftast bildas en fläck på huvudet eller på ovansidan av handen.

 

Basalcellscancer

Det positiva med basalcellscancer är att den oftast inte kan bilda dottertumörer och därför inte sprider sig till andra dela av kroppen. Tyvärr kan det dock skada vävnad i närheten och därför är det viktigt att du söker vård om du misstänker att du har fått det. Symtomen brukar kunna vara en knut, eksemliknande fläck eller ett sår som aldrig vill läka. Basalcellscancer kan uppkomma på grund av solning men ärftlighet kan också spela en stor roll.

 

Förebygg hudcancer

Hudcancer är en av de cancerformer där du faktiskt själv kan hjälpa till att minska risken för att råka ut för det. Försök att undvika solen så mycket som möjligt och gå helst inte på solarium. Om du nu måste vara i solen så använd keps och smörj in dig ordentlige med solskyddfaktor.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.