Ät mer havregryn för hälsans skull!


Ät havregryn för hälsans skull. 

Havregrynsgröt till frukost är en riktig “svensk klassiker”. Dessutom är olika slags müsli med havregryn populärt att använda i frukostfilen. Havregryn är inte bara enkelt, billigt och gott – det har även ett flertal hälsofrämjande egenskaper!

 

Bra för hjärtat

Som du kanske redan känner till så är havregryn fullproppade med magnesium, vilket kan kopplas till god hjärthälsa. Det har forskats på detta och resultaten visar att mineralen främjar blodflödet och dessutom håller blodtrycket på en bra nivå. Detta är viktiga faktorer för en bra hjärthälsa som ger lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.  

Sänkt kolesterol

Som senior kan det hända att du fått rådet att sänka kolesterolen för din hälsas skull. Havregryn är inte hela lösningen, men kan vara ett bra steg på vägen mot ett bättre kolesterolvärde. Faktum är att havregryn innehåller fem procent betaglukan. Betaglukan är en slags vattenlöslig fiber som sänker nivån av LDL-kolesterol, till vardags kallat ”det dåliga kolesterolet”. Inte nog med det – betaglukaner bidrar även till en stabil blodsockernivå.  

Bra proteininnehåll

Det finns fler spannmål att välja på till frukostgröten. Jämfört med andra spannmål är havregryn dock bäst i klassen gällande balansen mellan protein, fett- och aminosyror. Så pass bra att åtta matskedar havregryn ger dig ungefär 15 procent av det dagliga proteinbehovet.  

Du känner dig mättare

Havregryn innehåller mer fibrer än våra andra spannmål. Fibrerna löses enkelt i vätska och i kroppen och underlättar matsmältningsprocessen. Dessutom bidrar de till en behaglig mättnadskänsla, som gör det lättare att undvika att småäta innan nästa måltid.  


Äpple och kanel är gott på havregrynsgröten. 
 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.