Ta hand om din skärbräda

Skärbrädor i trä är oftare lite dyrare än sin motsvarighet i plast. Pengarna brukar man dock spara igen eftersom att de i trä går att slipa och underhålla medan de i plast till slut måste slängas.

En skärbräda i trä är dessutom mer hygienisk då bakterier frodas i hacken som blir från kniven på skärbrädor i plast.

Det kan vara lite knepigt att veta hur man underhålla och ta hand om sin skärbräda i trä. Här nedan hittar du en ekonomiskt smart och miljövänlig metod.

 

Endast fyra ingredienser

En skärbräda i trä bör aldrig diskas i diskmaskinen då det gör att träet torkar ur och det finns en stor risk att skärbrädan spricker.

Även om det räcker långt att diska skärbrädan för hand med vanligt diskmedel kan den ibland behöva en ordentlig renovering och rengöring. Till det behöver du salt, citron, bikarbonat och ättika.

 

  1. Skär upp en citron och pressa ut saften från ena halvan. Gnugga den sedan mot skärbrädan . Häll på ett lager salt och gnugga återigen citronen mot skärbrädan, vänta 15 minuter och skölj sedan av.
  2. Blanda en pasta av ättika och bikarbonat och stryk på skärbrädan. Låt det verka några minuter och skrubba sedan under varmt vatten tills den är ren.

 

Olja in skärbrädan

När grovrengöringen är klar behöver du olja in skärbrädan. Du ska aldring använda paraffinolja eller petroleumbaserad olja till saker som ska ha kontakt med mat. Istället bör du använda en naturlig olja som raps, solros eller kokos.

Min personliga favorit är kokosoljan då den inte härsknar och dessutom tål väldigt höga temperaturer.

 

Stryk på ett ordentlig lager olja och låt det stå över natten. Är det något överflöd dagen efter torkar du bort det med vanligt hushållspapper.

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.