Färskt bröd till frukost är bland det godaste som finns. Tekakor är en riktig klassiker och älskas av de allra flesta. Vår variant är bakad helt utan mejeriprodukter. Havremjölken har fått ersätta den vanliga mjölken vilket ger en något rikare och lite mer spännande smak.
ca 25 st
- 1,5 dl havrekli
- 12 dl vetemjöl
- 5 dl naturell havredryck
- 100 g mjölkfritt smör
- 2 msk flytande honung
- 25 g jäst
- 0,5 tsk salt
Gör så här
1 ) Sätt ugnen på 250 grader och ställ fram havremjölken så att den hinner bli lite ljummen.
2 ) Koka havrekli i hälften av havredrycken tills det blir en lös gröt.
3 ) Dela smöret i bitar och rör ner det i gröten tills det smält.
4 ) Rör ner honung och salt i kastrullen.
5 ) Smula jästen i en bunke. Tillsätt resten av drycken (som ska ha temperatur på omkring 25-26 grader) och rör tills jästen lösts upp.
6 ) Blanda ner jästblandningen i gröten.
7 ) Arbeta in mjölet, lite åt gången. Knåda ihop till en deg och låt jäsa under bakduk i 1 timme.
8 ) Mjöla bakbordet/bänken. Kavla ut degen till en platta, ca 1 cm tjock. Stansa eller skär ut runda kakor, ungefär 8 cm i diameter.
9 ) Nagga kakorna med en gaffel och lägg dem på plåt med på bakplåtspapper.
10 ) Låt jäsa under bakduk i 30 min.
11 ) Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ungefär 5–7 min. Låt tekakorna svalna på galler under bakduk.
12 ) Serveras med ditt favoritpålägg och en morgontidning, sedan är det bara att njuta!