Till sommarfikat: chokladrulltårta med jordgubbar

Vad är godare än färska jordgubbar? 

Det är lätt att baka samma kaka nästan varje gång det väntas fikagäster. Du har väl inte glömt att du kan baka rulltårta? Denna glutenfria variant med färska jordgubbar är en riktig vinnare.

 

Ingredienser

  • 3 normalstora ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 5 msk kakao
  • 1 dl potatismjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • ½ dl vatten
  • ½ till 1 liter färska jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • Eventuellt färsk mynta för garnering

 

Gör så här

1 ) Sätt ugnen på 220 grader.

2 ) Använd elvisp och en ren och torr vispbunke. Vispa ägg och socker poröst och fluffigt.

3) Blanda därefter potatismjöl, kakao och bakpulver i en separat skål. Vänd försiktigt ner detta i äggsmeten.

4 ) Blanda i vattnet i smeten och rör så att det blir jämt och lent.

5 ) Häll smeten i en långpanna täckt med bakplåtspapper (den bör vara 30×40 cm).

6 ) Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i 5-8 minuter. Tänk på att inte öppna luckan för mycket under tiden eftersom kakan då kan sjunka ihop.

7 ) När du ser att rulltårtan fått lagom färg  (lätt gyllenbrun) kan du öppna och känna med sticka. Känns kakan torr är det dags att ta ut den.

8 ) Vänd ner kakan på ett sockrat bakplåtspapper, så att den hamnar mitt på. Var snabb och försiktig så att kakan inte spricker, viks eller går sönder.

9 ) När du lyckats stjälpa kakan på det sockrade pappret så ska den svalna, gärna med långpannan som lock.

10 ) Det är dags att göra fyllningen (gör den när kakan kallnar). Börja med att skölja jordgubbarna. Lägg dem på handduk eller papper så att de torkar.

11 ) Snoppa och skiva jordgubbarna i önskad storlek.

12 ) Vispa grädden och bred den över rulltårtan (som hunnit svalna).

13 ) Fördela jordgubbarna och rulla samman tårtan. Var försiktig och ta hjälp av bakplåtspappret som kakan ligger på, använd det när du rullar så att det blir jämt och fint.

14) Det kan vara svårt att få till fina bitar innan servering. Ett tips är därför att frysa den lite lätt och därefter skära i fina bitar. Om du använder dig av det knepet ska du låta de skurna bitarna tina innan servering.

15 ) Serveras med hela jordgubbar och eventuellt några blad mynta. Njut!

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Livsstil

Sprayflaska med hällfunktion till olivolja och vinäger

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.