Till sommarfikat: chokladrulltårta med jordgubbar

Vad är godare än färska jordgubbar? 

Det är lätt att baka samma kaka nästan varje gång det väntas fikagäster. Du har väl inte glömt att du kan baka rulltårta? Denna glutenfria variant med färska jordgubbar är en riktig vinnare.

 

Ingredienser

  • 3 normalstora ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 5 msk kakao
  • 1 dl potatismjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • ½ dl vatten
  • ½ till 1 liter färska jordgubbar
  • 3 dl vispgrädde
  • Eventuellt färsk mynta för garnering

 

Gör så här

1 ) Sätt ugnen på 220 grader.

2 ) Använd elvisp och en ren och torr vispbunke. Vispa ägg och socker poröst och fluffigt.

3) Blanda därefter potatismjöl, kakao och bakpulver i en separat skål. Vänd försiktigt ner detta i äggsmeten.

4 ) Blanda i vattnet i smeten och rör så att det blir jämt och lent.

5 ) Häll smeten i en långpanna täckt med bakplåtspapper (den bör vara 30×40 cm).

6 ) Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i 5-8 minuter. Tänk på att inte öppna luckan för mycket under tiden eftersom kakan då kan sjunka ihop.

7 ) När du ser att rulltårtan fått lagom färg  (lätt gyllenbrun) kan du öppna och känna med sticka. Känns kakan torr är det dags att ta ut den.

8 ) Vänd ner kakan på ett sockrat bakplåtspapper, så att den hamnar mitt på. Var snabb och försiktig så att kakan inte spricker, viks eller går sönder.

9 ) När du lyckats stjälpa kakan på det sockrade pappret så ska den svalna, gärna med långpannan som lock.

10 ) Det är dags att göra fyllningen (gör den när kakan kallnar). Börja med att skölja jordgubbarna. Lägg dem på handduk eller papper så att de torkar.

11 ) Snoppa och skiva jordgubbarna i önskad storlek.

12 ) Vispa grädden och bred den över rulltårtan (som hunnit svalna).

13 ) Fördela jordgubbarna och rulla samman tårtan. Var försiktig och ta hjälp av bakplåtspappret som kakan ligger på, använd det när du rullar så att det blir jämt och fint.

14) Det kan vara svårt att få till fina bitar innan servering. Ett tips är därför att frysa den lite lätt och därefter skära i fina bitar. Om du använder dig av det knepet ska du låta de skurna bitarna tina innan servering.

15 ) Serveras med hela jordgubbar och eventuellt några blad mynta. Njut!

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Är frusna grönsaker bättre än färska?

Mat & Dryck

Förvara aldrig lök och potatis tillsammans!

Mat & Dryck

Fried rice – ”thailändsk pytt i panna”

Relaterade rabatter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Mat

Bli en klimathjälte med Matsmart och spara 50 kr!

Matsmart

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

Mat

Gåva på köpet när du beställer müsli

Mymuesli

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Oktoberdeal - 23% permanent nedsatta kvalitetsviner!

Vinoteket.se erbjuder hemleverans av expertutvalda viner. Fri frakt och snabb leverans hem till dörren på en tid som passar dig – inga fler långa köer och tunga kassar!

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.