Tina aldrig kött i kylskåpet

Jag brukar i regel alltid bestämma mig kvällen innan vad jag ska äta till morgondagens middag. Äter jag kött tar jag ut det ur frysen och stoppar det i en bunke i kylskåpet. Dagen efter är köttet tinat och redo att lagas.

För inte så länge sen fick jag lära mig att det absolut sämsta man kan göra är att tina köttet i kylskåpet och sedan dess smakar faktiskt maten mycket godare.

 

Cellerna går sönder

Inuti köttets celler finns det en massa vätska och när man fryser en köttbit bildas vätskan till iskristaller vilket får cellerna att expandera. När man sedan tinar kött ska det gå så fort som möjligt för att bibehålla vätskan inne i cellerna.

När man tinar köttet i kylskåpet blir processen väldigt långsam och cellerna i köttet går sönder vilket får vätskan att rinna ut. Resultatet blir att köttet blir otroligt torrt och inte speciellt gott att äta.

 

Bästa sättet att tina kött

Det bästa sättet att tina kött på är faktiskt under rinnande, ljummet vatten*. Även om köttet ska tina så snabbt som möjligt får det inte heller bli ”tillagat” vilket det gärna bli i mikrovågsugn eller av väldigt varmt vatten.

Det kan dock finnas en problematik med att tina under rinnande vatten då vi har dåligt med grundvatten, speciellt under sommaren. Då är det bättre att tina i en plastpåse i en bunke med vatten. Kom dock ihåg att stoppa in köttet i kylskåpet när det tinats om det inte ska tillagas direkt, det är trots allt snart rötmånad!

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Veckans recept – viltfärsgryta

Mat & Dryck

Täck aldrig matresterna med aluminiumfolie

Mat & Dryck

Veckans recept – Saftig kyckling med basilikasås

Relaterade rabatter

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Mat

30% på första två kassarna hos Middagsfrid

Middagsfrid

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.