Tina aldrig kött i kylskåpet

Jag brukar i regel alltid bestämma mig kvällen innan vad jag ska äta till morgondagens middag. Äter jag kött tar jag ut det ur frysen och stoppar det i en bunke i kylskåpet. Dagen efter är köttet tinat och redo att lagas.

För inte så länge sen fick jag lära mig att det absolut sämsta man kan göra är att tina köttet i kylskåpet och sedan dess smakar faktiskt maten mycket godare.

 

Cellerna går sönder

Inuti köttets celler finns det en massa vätska och när man fryser en köttbit bildas vätskan till iskristaller vilket får cellerna att expandera. När man sedan tinar kött ska det gå så fort som möjligt för att bibehålla vätskan inne i cellerna.

När man tinar köttet i kylskåpet blir processen väldigt långsam och cellerna i köttet går sönder vilket får vätskan att rinna ut. Resultatet blir att köttet blir otroligt torrt och inte speciellt gott att äta.

 

Bästa sättet att tina kött

Det bästa sättet att tina kött på är faktiskt under rinnande, ljummet vatten*. Även om köttet ska tina så snabbt som möjligt får det inte heller bli ”tillagat” vilket det gärna bli i mikrovågsugn eller av väldigt varmt vatten.

Det kan dock finnas en problematik med att tina under rinnande vatten då vi har dåligt med grundvatten, speciellt under sommaren. Då är det bättre att tina i en plastpåse i en bunke med vatten. Kom dock ihåg att stoppa in köttet i kylskåpet när det tinats om det inte ska tillagas direkt, det är trots allt snart rötmånad!

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Laga mat efter säsong

Mat & Dryck

Därför ska du äta kiwiskalet

Mat & Dryck

Bästa sättet att tina kött

Relaterade rabatter

Mat

10% rabatt på kökstillbehör och baktillbehör

Kökets favoriter

Mat

50kr extra rabatt på Middagsfrids prova-på-erbjudande

Middagsfrid

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

på mobilabonnemang i
4 månader hos hallon!

Med mobilabonnemang hos hallon slipper du allt krångel som bindningstider, rörliga priser och kluriga fakturor.

Mobilabonnemang 3 GB för 44 kr/mån i 4 månader
(därefter 89 kr/mån). Fria samtal & SMS ingår + 25GB surfpott!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.