Tips: Därför ska du serva bilen

Ge bilen lite kärlek mellan varven.

Brukar du lämna in bilen på service eller sköter du underhållet helt själv? När det kommer till bilar så är vi alla olika kunniga. För vissa är bilar det allra största intresset och för andra är bilen bara ett transportmedel och inget mer. Oavsett hur roligt du tycker det är att pyssla om din kärra så bör se till att inte riskera vare sig hälsan eller ekonomin.

 

Skillnad mellan besiktning och service

Bara för att bilen nyligen besiktigats så betyder inte det att du kan hoppa över att serva den, besiktning och servning är inte samma sak. Om bilen klarat besiktningen så innebär det helt enkelt bara att bilen är tillräckligt säker för att köras på vägen. Det flaggas alltså inte för eventuella problem och du får inte reda på om det finns delar i bilen som kanske behöver repareras eller bytas ut. Kort sagt så lyfter besiktningen bara fram problemen när de måste fixas. När du servar bilen får du veta vad som behöver fixas, innan det är akut. I och med det så får du lite mer tid att fundera kring hur du ska gå vidare. Det betyder att du kan spara pengar eftersom du inte måste fatta beslut på stående fot.

Kostnader för oservade bilar

Alla vet att det inte är gratis att serva bilen, det kan snarare gå på en saftig penning. Trots det så kan du faktiskt spara pengar i det långa loppet om du servar bilen inom de tidsmarginaler som gäller för din bil. Oservade bilar brukar kunna ha högre bränsleförbrukning än bilar som servas som de borde. Mindre problem som oljebyte, oljefilter o.s.v. kan faktiskt ha betydande inverkan på hur mycket bensin en bil drar. En havererad motor är aldrig roligt att råka ut för. Det brukar bli dyrt och kan ofta innebära att bilen inte går att laga igen. Ett motorhaveri kan dessutom skapa en väldigtfarlig situation för dig och andra i trafiken .  

 

 


Vissa moment kan utan tvekan vara smidiga att få hjälp med av mekaniker.

Ta hjälp med arbetet

Visserligen kan du utföra många av bitarna hemma själv, till exempel att kolla motoroljans nivå, byta oljefilter, byta tändstift, killa däcktryck och spolarvätska och mycket mer. Särskilt om du är kunnig på bilar. Vissa moment kan dock vara bra att ta hjälp av en mekaniker för att lösa, de har avancerad teknik och bra verktyg som ofta överträffar de redskap som de allra flesta har hemma i garaget. Vilken bil du har påverkar också hur mycket du kan ordna på egen hand.

Moderna bilar är svårare att serva än de bilar vi hade för bara 10 år sedan. Om du inte vet hur du ska göra så bör du inte chansa. Allvarliga fel kan bland annat leda till problem med motorn.

En trygghet

För att sammanfatta så bör du alltså lämna in din bil på service när det är dags eftersom det handlar om din och dina medpassagerares säkerhet. Det kan vara en trygghet att låta en mekaniker se över bilen och rätta till eventuella fel innan de uppstår. Dessutom bör du ha koll på vad som gäller hos ditt görsäkringsbolag – kommer de vilja ersätta reparation om du inte servat bilen på länge?

För att inte råka ut för oförutsedda kostnader så är det alltså smart att serva bilen med jämna mellanrum. Du som servat bilen regelbundet enligt servicebokens intervall kommer dessutom ha lättare att sälja bilen. En välskött, servad och underhållen bil är attraktiv på andrahandsmarknaden. En servad bil är en trygghet för köpare och säljare. I det långa loppet sparar du alltså pengar på att serva bilen.

 


Serva bilen så att den kan rulla på länge till.

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.