Tips för att klara värmen och undvika värmeslag

Den senaste veckan har det varit ostadigt väder med moln och regn i många delar av Sverige. Experterna tror dock att det kommer vända från nästa vecka och det finns risk att den extrema hettan kommer tillbaka.

För två år sedan var det för vissa den bästa sommaren någonsin med ett äkta utomlandsväder men den heta sommaren kantades även av rekordmånga skogsbränder, boskap som fick avlivas på grund av för lite mat inför hösten och fler äldre människor som dog på ålderdomshem än någonsin.

Som äldre kan det vara svårt att klara värmen och det är aldrig långt ifrån att man får värmeslag. I den här artikeln har vi listat några punkter som du kan tänka på för att klara värmen och kyla ner kroppen.

 

1. Köp en fläkt eller en air condition

Inte helt förvånane tog fläktarna slut i hela Sverige förr-förra året och på auktionssajter som Tradera budades det på fläktar för flera tusentals kronor. Passa på att köpa en fläkt medan de fortfarande finns på affärerna och vänta inte in i det sista.

Om du har lite mer pengar till godo borde du lyxa till det med en air condition. Trots att det har varit relativt ovanligt i Sverige blir det allt vanligare att hitta AC-anläggningar hos privatpersoner. Med en AC får du precis den temperaturen du vill ha och du behöver inte bli överhettad i sommar.

 

2. Ta ett kallt fotbad

Om du känner dig riktigt het kan du tappa upp en hink eller en balja med kallt vatten och stoppa ner fötterna. Kroppen börjar direkt arbeta för att värma upp fötterna och skickar dit så mycket blod som möjligt. Du kommer känna väldigt snabbt att kylan sprids genom hela kroppen.

 

3. Skölj handlederna under kallt vatten

Om du är på språng och inte har tid med att ta ett fotbad kan du skölja handlederna under iskallt vatten. Det här är ett gammalt restaurangknep för de som arbetar i heta kök hela dagarna och eftersom att blodkärlen sitter så nära huden sprids kylan snabbt i kroppen.

 

4. Drick vatten eller vätskeersättning

Det är viktigt att inte bli uttorkad och därför är vätskeersättning som till exempel resorb eller helt vanligt vatten livsviktigt värmen.

 

5. Ät frukt och vätskefylld mat

Vattenmelon, gurka och andra grönsaker innehåller mycket vätska. Nä du väl äter så passa på att välja mat med mycket vätska i.

 

6. Undvik vätskedrivande ämnen

Alkohol och koffein är två exempel på vätskedrivande ämnen. Om du nu måste dricka någon av dem så kom ihåg att samtidigt fylla på med vätska.

 

7. Lägg en blöt handduk runt nacken

Under natten eller under de absolut värsta timmarna på dygnet kan det vara smart att gå runt med en blöt handduk på nacken eller huvudet. Den kommer att hålla dig sval.

 

8. Lägg lakanen i frysen

Om du svettas mycket under nätterna och ofta vaknar kan du hjälpa det med ett fryst lakan. Lägg bara lakanet i en plastpåse och sen in i frysen. Det kommer att hålla sig kallt i några timmar och när du vaknar för att det är för varmt igen hämtar du bara ditt reservlakan i frysen medan du stoppar in det varma lakanet igen.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Trotsa kroppen – behåll din nya vikt

Hälsa

Funkar pulverdieter?

Hälsa

Fyra signaler på att du äter för mycket socker

Relaterade rabatter

Hälsa

Behandla din halsbränna med resultatgaranti

Mindre än 1 vecka kvar

IQoro

Hälsa

Halva priset på Omega-3 samt gåva på köpet!

Vesterålens Naturprodukter

Glasögon

10% rabatt på linser, tillbehör, glasögon och solglasögon

LensWay

Hälsa

Testa Yogobe kostnadsfritt i 40 dagar

Yogobe

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Hälsa

20% rabatt på Allmän Hälsokontroll

Svensk Provtagning

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Nyhet! Smakrik Ripasso på handplockade druvor

Marastoni Ripasso är en kraftig Ripasso från en av svenska vinälskares absoluta favoritregioner.

Vinet jäser med de torkade druvorna från Amarone-produktionen för att bli extra fylligt och smakrikt.

Alkoholinformation
Artnr 50285–01 | 75cl | 99 kr

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.