Tips: Så får du hortensian att trivas

Tycker du också om hortensia? Det är en fantastiskt vacker blomma, lika fin inne som ute. Det kan dock vara svårt att få den att må bra en längre tid. Vi har tagit reda på hur den står sig så länge som möjligt.

Inte undra på att så många är förtjusta i hortensian, den är verkligen vacker. Kraftig och skör på samma gång har den en särskild plats i många blomsterälskares hjärtan. Den passar perfekt planterad som buske i trädgården, i kruka ute eller inne eller som snittblomma. Nyckeln till att lyckas med en hortensia är vatten och ännu mer vatten. Den klarar inte att torka ut ens en kortare stund. Du kan inte få den att pigga på sig igen om den väl torkat, så var på hugget med vattningen när du har hortensia hemma. Däremot vill den inte vara stående i vatten eftersom rötterna då kan ruttna. 

Generella skötselråd för hortensia

Den vill stå ljust men klarar inte av hög värme, undvik därför direkt solljus. I naturligt tillstånd växer hortensian i skugga. Ett tips är att ta bort några av de kraftigaste bladen för att ge plantan en rejäl skjuts. Något som är väldigt fascinerande är att hortensians nyans påverkas av jordens PH-värde. En sur jord ger blåa blommor medan basisk jord ger rosa blommor. När du vill övervintra din hortensia så är tipset att ha den i kruka på en plats där den inte råkar ut för frost. I de södra delarna av landet klarar hortensian av att övervintra i rabatt. Att låta den övervintra i vanlig rumstemperatur inomhus är nästintill omöjligt.

Hortensia i trädgården

Det är lätt att tro att det bara är hortensior i kruka som kräver mycket vatten, det stämmer dock inte. Den som är planterad i rabatt är precis lika törstig som den i kruka. Var noga med att hålla jorden fuktig men absolut inte dyblöt, eftersom rötterna då kan ta skada. Om hortensian får välja så vill den ha mjukt vatten med tillskott av näring på vår och höst. Hortensians säsong utomhus i trädgården är lång. Du kan njuta av den från tidig vår till sen höst. Om du har äldre trädgårdshortensior hemma så behöver du beskära dem varje år. Nyare sorter behöver dock inte alls beskäras.

 


Denna hortensia växer i basisk jord. 

Hortensia i kruka

Ta för vana att känna med fingret i innerkrukan varje dag, då vet du om den behöver vattnas och hur mycket. Vattna minst varannan dag (gärna varje) och se till att jorden är genomfuktig men inte dyblöt. Ett tips är att vattna den som du vattnar orkidéer. Doppa ner den med innerkrukan i ett spann med vatten och låt jorden suga upp vatten ordentligt. Ha den kvar i spannet tills det slutar komma upp luftbubblor, då är jorden lagom blöt. Därefter behöver den rinna av en stund innan den återfår sin plats i ytterkrukan.

Hortensia i vas

Hortensian klarar inte av hög värme eller direkt solljus. Ställ därför inte vasen i ett fönster och inte nära värmekällor som element eller spis. Vattna och byt vatten varannan dag. Gör rent vasen samtidigt som du byter vatten, för att undvika algtillväxt. Ta bort blad som hamnar under vattenytan så att alger och bakterier inte får plats att växa till sig.

 


En vacker målning med en vas hortensia. 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Tips & Trix

Ta bort rost utan kemikalier

Tips & Trix

Ta bort vita ringar på ditt bord

Tips & Trix

Vidbränd kastrull? Så här rengör du den!

Relaterade rabatter

Hälsa

Anpassad träningsschema i mobilen – just nu 15% rabatt

Trion

Mat

Seniorrabatt på 100% ekologisk matkasse

Årstiderna

Nöje

15% rabatt på valfri hyrfilm

SF Anytime

Teknik

Surfa utan rädsla för virus

ESET

Boende

Stort utbud av hjälpmedel som underlättar din vardag

CureMed

Hälsa

15% rabatt på maghälsa

Dynamic Code

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Oktoberdeal - 23% permanent nedsatta kvalitetsviner!

Vinoteket.se erbjuder hemleverans av expertutvalda viner. Fri frakt och snabb leverans hem till dörren på en tid som passar dig – inga fler långa köer och tunga kassar!

*Erbjudandet gäller så långt lagret räcker

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.