Tips: Så mår du bättre under pollensäsongen

Pollenallergi kan vara riktigt besvärligt. 

Visste du att hela 30 procent av Sveriges befolkning är pollenallergiker? Om du själv har oturen att ha pollenallergi så är du alltså inte ensam.

 

Vad pollenallergi är

Samma tid varje år börjar du som pollenallergiker snörvla och nysa, men vad beror egentligen pollenallergi på? Det handlar om att immunsystemet överreagerar när du utsätts för de proteiner som finns i pollen och sporer. Överreaktionen leder till att kroppen bildar antikroppar vilket i sin tur leder till att du du utvecklar en känslighet. Det är denna känslighet som gör att du nyser, får rinnande ögon och rinnande näsa.

Varje gång du sedan utsätts för pollen så känner antikropparna igen det och bidrar till att histamin släpps ut i kroppen. Histaminet är det som framkallar alla ovanstående symtom. Dessutom kan vissa med pollenallergi uppleva trötthet, klåda i hals och svalg, hosta, huvudvärk och astmatiska besvär. Se till att uppsöka vård om du är orolig.

Vanliga allergibovar

Pollen från lövträd som exempelvis björk, al och hassel framkallar allergi hos många. Två andra vanligt förekommande bovar i dramat är gråbo och olika slags gräs. Eftersom björk, gräs och gråbo är vindpollinerande så bygger hela deras förökning på att de släpper otroliga mängder pollen som sprids med vinden. 

Är du känslig mot ormbunkar, mossor, alger och svampar så är det sporerna du inte tål. Cladosporium är namnet på en spor som växer på bland annat döda växtdelar och jord. Under högsommaren sprids den intensivt och gör många allergiska.

Tips att tänka på inomhus

  • Vädra inte sovrumsfönstret alls, det är viktigt att kunna andas bra där du ska sova och ta igen dig. Var noga med städning och byt till rena sängkläder oftare än annars. Eftersom pollen far omkring av vinddrag och rörelser i rummen så är det bra att hålla sovrumsdörren stängd. Det hindrar pollen som flyger runt i resten av hemmet från att komma in i sovrummet och störa din nattsömn.

  • Har du noterat att du kan vara mer känslig mot vissa andra saker under pollentiden? Det kan handla om vissa krukväxter, damm, olika lukter, pälsdjur med mera. Kroppen är redan ur balans och kan ha svårt att hantera extra påfrestningar. Se till att rensa bort sådant som ytterligare irriterar.

  • Har du en bra dammsugare? Använd gärna en modell med filter som avskiljer pollen och andra fina partiklar.

  • Var noga med att våttorka/moppa golven under pollensäsongen.

  • Har du riktigt jobbiga besvär så kan det vara klokt att investera i en luftrenare till sovrummet. För att klara av dagarna med mycket pollen överallt så är det viktigt att du sover bra på nätterna.

  Tips att tänka på utomhus

  • Ta för vana att läsa pollenprognosen, den hjälper dig planera när du bäst bör göra vissa saker.

  • Tänk på att morgnar och kvällar är bäst för aktiviteter utomhus, fukt i luften minskar pollenproblemen.

  • Regnskurar är också bra eftersom de får pollen att falla till marken.

  • Om du varit ute i naturen är det bra att duscha och byta kläder så snart det går.

  • Tvätta kläderna ofta.

  • Tänk på att inte klippa gräset själv, om du inte måste. Det virvlar upp stora mängder pollen. Om du behöver klippa gräset eller arbeta i trädgården så är den tidiga morgonen allra bäst.

  • Välj var och när du ger dig ut på en motionsrunda. Känn av vad kroppen faktiskt orkar i och med allt pollen.

  • Tänk på att inte vädra eller torka kläder utomhus då de blir fulla med pollen.

 


Vissa utflykter får det att klia mer i näsan än andra. 
 Källa, källa, källa.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Blodtrycksmätare

Hälsa

5-delat Pilatesset med boll och ring

Relaterade rabatter

Hälsa

Prova-på-erbjudande till 50% rabatt hos VitaePro!

VitaePro

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

Hälsa

15% rabatt på hela sortimentet hos Ekobutiken.se!

Ekobutiken.se

Accessoarer

Vill du slippa glasögon och linser?

Memira

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.