Ta vara på julmaten.
Julen är en härlig tid. Vi umgås med nära och kära och äter en hel del god julmat. Julens överflöd av mat resulterar ofta i mängder med matrester som aldrig tycks ta slut. Om du inte känner dig sugen på julmat i en hel vecka så finns det ett antal knep att ta till. Håll tillgodo!
Det känns aldrig bra att kasta mat. För att ta tillvara på all julmat kan du därför laga olika maträtter baserade på just julmat – det går att variera i all oändlighet. Mycket av julmaten håller dessutom längre än man kan tro. Mat som är gravad, rökt eller torkad har extra lång hållbarhet. Knepet för att avgöra om mat blivit dålig är genom att lukta på den. Näsan är bäst på att bedöma om mat är fräsch eller ej!
Så tar du hand om julmaten
- Om du har mycket julskinka över så kan du dela med dig till en vän eller granne.
- Tärna eller strimla julskinkan, lägg i lådor och frys in. Kom ihåg att märka med datum. Sedan kan du plocka fram skinka ur frysen och snabbt svänga ihop goda pastarätter, gratänger och mycket mer.
- Gör goda mackor och smörgåsar med julens mat som pålägg. Lax och köttbullar är aldrig fel att avnjuta på en smörgås.
- Gör olika omeletter av maten från julbordet. Nästan allt går att använda i en omelett, våga prova olika kombinationer.
- Om du har mycket kål kvar så passar nästan all kål utmärkt att stuva, det blir riktigt gott.
- Gör en kålsallad (coleslaw) av vitkål som blivit över. Ha gärna i lite morot om du har det hemma.
- Om du har rester av risgrynsgröt så kan du använda det i smeten till saffranspannkakor.
- Om du har kvar rökt lax så blir den perfekt som huvudingrediens i en pastasås.
- Har du kvar gravad lax så är den väldigt god att äta med äggröra (scrambled eggs) till frukost.
- Mycket av maten från julbordet blir perfekt i olika gratänger. Om det blir mycket kvar av gratängen kan du portionera upp i olika lådor och frysa in. Eller varför inte bjuda en vän på lunch?