Tips till midsommar – så kan du fira

 

Det finns många olika sätt att fira midsommar på. Naturen, maten och lekarna hör till. 

Midsommar – en högtid då vi firar ljuset, växtligheten och livet. Nästan oavsett väder ska det grillas och njutas av sommaren. Det är en folklig och älskad högtid då många håller liv i särskilda traditioner. Här bjuder vi på våra härligaste midsommartips!

Midsommarafton inträffar alltid på en fredag i slutet av juni, just när nätterna är som kortast och dagarna som längst. För många är det den allra viktigaste högtiden som gärna ska firas på samma vis år efter år. Det anordnas traditionella firanden runt om i landet dit människor vallfärdar. Väl där ska det dansas små grodor, köpas lotter och drickas kaffe. En regnskur hör till, liksom många myggbett och en och annan folkdräkt. Det är något magiskt över midsommar och många går in för att bevara denna magi.

 


En vacker syn vid ett midsommarfirande.

 

Egen midsommarstång 

Det är härligt att besöka ett arrangerat firande med midsommarstång och uppstyrda danser. Det är dock minst lika trevligt att göra en egen liten midsommarstång hemma. Det är perfekt om du av någon anledning inte kan besöka ett firande. Gör du en midsommarstång kan du dessutom njuta av den mycket längre eftersom den står kvar så länge du vill. Bor du i lägenhet och inte har trädgård kan du binda vackra kransar som du hänger på väggen, i taket över matbordet eller på balkongen.

Använd en stabil ring som du fäster blommorna på. Glöm inte att binda extra kransar att ha i håret. Har du möjlighet att ge dig ut och plocka vilda blommor så är det ett av det absolut bästa sätten att komma i rätt stämning inför midsommar.

 


Alla blommor är vackra i kransar. 

Duka vackert och roligt

Maten smakar alltid som bäst när den ser fin ut. Lägg upp all midsommarmat på vackra fat och i fina skålar. Det behöver inte vara delar av samma servis, på midsommar passar det att blanda och mixa bland udda fat och porslin. När du kombinerar på det sättet ser det romantiskt och somrigt ut. Dekorera bordet med björkris och blommor. Lupiner och prästkragar hör till, men alla blommor passar bra. Sätt gärna blommor och kvistar i olika småvaser på bordet.

Har du möjlighet att duka utomhus så är det alltid trevligt. Sitter du inne så kan du öppna fönstren på vid gavel och släppa in sommaren ordentligt, förutsatt att vädret tillåter det. Vill du duka på ett annorlunda vis så kan du lägga ut en filt på golvet och ha picknick där. Midsommar är ju en högtid full av magi, barnasinne och lek – en inomhuspicknick passar därför alldeles utmärkt.

Lekar för alla åldrar

Det är inte bara barnen som kan leka på midsommar. Vem är det som säger att exempelvis kurragömma eller kull har en övre åldersgräns? Det är ju härligt att släppa på spärrarna ibland och bara ha roligt. Vill du ordna lugnare lekar så är frågesport, charader och tipspromenad bra alternativ. Dessutom passar pilkastning/dart de allra flesta.

 

Det ligger ett magiskt skimmer över midsommar. Håll liv i magin genom att plocka sju blommor. 

Var utomhus – även på natten

Har du möjlighet att ge dig ut i naturen så är det riktigt härligt på midsommar. Dagen kommer nästan inte ta slut och växtligheten är om allra mest praktfull. Det är trevligt att besöka ett midsommarfirande men minst lika trevligt och härligt att ge sig ut på en utflykt. Städernas parker är också fina kring midsommar, en picknick under stadens trädkronor är inte fel. Kom igåg att plocka blommor på natten och lägg under kudden, om inte annat så för traditionen och för barnasinnet.

 


En perfekt midsommartårta, receptet hittar du nedan. 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Trädgårdsbelysning LEDlampa

Boende

Vertikal trädgård *trendigt*

Hälsa

Myggarmband-håller myggen borta!

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.