Se över vad som ingår i din försäkring, redan innan du reser.
Att åka utomlands på semester är verkligen härligt, men vet du hur du ska gå tillväga om något oväntat och tråkigt händer på resan? Här är några enkla tips som är bra att se över – redan innan du bokar resan.
Det handlar om att se över situationen i god tid innan du reser så att du är förberedd om olyckan tyvärr skulle inträffa. När du vet att du har koll på situationen och är förberedd är det dessutom lättare att koppla av och njuta av semestern.
Se över hemförsäkringen
Har du varit i kontakt med ditt försäkringsbolag på länge? Vet du vad som ingår i din hemförsäkring? Om du svarade nej på båda frågorna kan det vara klokt att kontakta försäkringsbolaget redan nu. Om ni är flera i hushållet så bör du ta reda på om alla är inskrivna i hemförsäkringen. Det är lätt att tro att det räcker att alla är skrivna på samma adress, men så är det inte. Fråga om det ingår reseskydd i hemförsäkringen, det är nämligen att rekommendera inför utlandsresan. Ta reda på vad som ingår i reseskyddet. Ska du vara bortrest under en lägre period så är det bra att känna till att reseförsäkringen oftast gäller i 45 dagar.
Kontrollera vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag och teckna en utökad försäkring om du ska vara borta längre. Kolla upp vad din reseförsäkring täcker så att du inte behöver teckna extra reseförsäkring via resebyrån eller flygbolaget. Om du har reseförsäkring och avbeställningsskydd hos försäkringsbolaget kan det vara onödigt att betala extra för detta hos resebyrån eller flygbolaget.
Se till att skaffa kunskap om din rätt till vård i det specifika landet.
Ta med utlandsresekort/servicekort
Fråga försäkringsbolaget om det finns ett utlandsresekort eller servicekort att tillgå. Ett sådant kort brukar innehålla viktig information om hur du ska gå tillväga om något inträffar på utlandsredan. Kortet brukar gå att beställa eller enkelt ladda ner digitalt. Utlandsresekortet/servicekortet från försäkringsbolaget tar du med dig på resan för att göra det smidigt om du skulle behöva få akut vård.
Att resa med sjukdom
Om du eller någon i familjen har en kronisk sjukdom bör läkare och försäkringsbolag konsulteras innan resan. Vill det sig illa kan det vara så att försäkringen inte gäller vid utlandsresa. Ta därför reda på hur det ligger till innan du bokar resan. Känner du dig krasslig eller sjuk innan resan så är det bra att känna till att infektioner i kroppen kan bli värre under flygresan. Dessutom kan det det vara så att reseförsäkringen inte gäller för vård utomlands om du var sjuk innan avresan. Om olyckan är framme på semestern och du eller någon i familjen måste uppsöka läkare så är det viktigt att spara kvittot och be om skriftligt läkarintyg.
Har du en kronisk sjukdom så är det viktigt att konsultera läkare och försäkringsbolag innan du bokar en utlandsresa.
Om du blir bestulen
Tänk på att ha uppsikt över handväska och förvara värdesaker på ett säkert sätt när du är utomlands. Förvara passen på ett tryggt ställe och ta gärna kopior på passen innan resan. Förvara kopiorna separat, det vill säga inte tillsammans med passen. Skulle du bli rånad eller bestulen så ska du polisanmäla det på plats och sedan kontakta ditt försäkringsbolag.
Vaccinera dig i tid
Tänk på att du kan behöva vaccinera dig innan resan. Ta reda på det i god tid innan avresan. Det är lätt att tro att vaccin endast behövs inför resa till väldigt avlägsna och exotiska platser, kolla dock upp vad som gäller så att du inte misstar dig.
Rätt till vård med EU-kort
Det finns ett smart litet plastkort som ger dig skydd på utlandsresan. Vi syftar på det europeiska sjukförsäkringskortet, EU-kortet. Det utfärdas av Försäkringskassan och ger dig rätt till akutvård i utlandet. Kortet är giltigt i samtliga EU-länder och även i Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz. Med kortet får du rätt till akut vård på samma villkor och till samma pris som de som bor i landet. Du har rätt till detta även utan kortet, men då kommer du förmodligen behöva betala för vården och sedan i efterhand ansöka om ersättning. Att beställa EU-kortet är alltså att rekommendera.
När du känner dig trygg är det lättare att sparka av skorna och njuta av semestern till fullo.
Källor: Vårdguiden 1177, Försäkringskassan, Trygg Hansa, If