Tjuvarna skimmar ditt kort trådlöst

 

Sedan ett par år tillbaka har bankernas nya sätt att betala börjat implementeras på de flesta bankkorten. Tekniken är väldigt smidig och låter en betala snabbt med bara ett blipp på kortläsaren. Problemet är att det har gett tjuvar ett nytt sätt att stjäla dina pengar.

 

Trådlös skimning innebär att man med en NFC-läsare trådlöst kan läsa av och stjäla kortuppgifter. Många mobiltelefoner har idag inbyggda NFC-läsare och det finns även NFC-läsare som ansluts via USB till en dator. Metoden är avsedd för att stjäla kortuppgifter till kontaktlösa kort, populärt kallas dessa för ”blippkort”. Kortuppgifterna på kontaktlösa kort är okrypterade vilket gör att en bedragare kan läsa av kortuppgifterna utan att betalkortet behöver lämna offrets plånbok. Läsavståndet är upp till 1 meter.

I Sverige har problemen med kortbedrägerier ökat kraftigt under åren 2012-2016. Antalet anmälda fall uppgick till cirka 60 000 år 2016, 80 000 år 2017 och siffran för 2018 överstiger 100 000 brott kopplade till kortbedrägerier.

Det är det största enskilda brott vi har i Sverige. Det är ett av Sveriges allra vanligaste brott och utreds sällan.

 

Motverka skimmning

 

Det finns dock sätt att motverka att ditt kort blir skimmat. Det absolut bästa är att skaffa ett så kallat anti-skimmningskort. Skyddskortet ser ut som ett vanligt bankkort men innehåller teknik som gör det omöjligt för tjuvar att stjäla din kortinformation trådlöst.

Tekniken behöver inga batterier, har upp till 3 års livslängd och kommer inte att påverka ditt betalkorts chip eller magnetremsan.

 

Som medlem i Seniordeal får du 15% rabatt på anti-skimmningskort när du handlar minst två kort. Använd koden: Glass – Vid betalning. 

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.