Träning för seniorer

Oavsett hur gamla vi är så behöver vi röra på oss, annars förtvinar musklerna. Konditionen, alltså vår hjärt- och lungkapacitet, försämras också. Seniorträning är ett samlingsnamn för träningsformer som gör att pensionärer kan leva ett friskt och aktivt liv, långt upp i åren. Skillnaderna i livskvalitet mellan ett liv utan fysisk aktivitetet och ett där träning för seniorer har en viktig roll är mycket stor.

 

Många idrottsförbund anordnar seniorträning

Bra träning för seniorer kan vara något så enkelt som att ta skogspromenader någorlunda regelbundet, kanske med stavar. Men det kan också handla om att utöva en idrott tillsammans med andra seniorer. Svenska Gymnastikförbundet är ett exempel på ett idrottsförbund som på många håll i landet anordnar särskilda träningspass och aktiviteter för seniorer. Orientering är en annan idrott med klubbar som satsar aktivt på träning för seniorer. Seniorpass på gymmet blir också vanligare och kan handla om allt från spinning till styrketräning. På Seniordeal har vi samlat seniorrrabatter för träning så att du ska kunna ta del av förmånliga erbjudanden helt gratis, så länge du är över 55 år.

Enkla seniorövningar

Som senior behöver man inte bege sig ut på olika aktiviteter för att få bra träning. Bland det bästa man kan göra är att hitta seniorövningar som är enkla att utföra varsomhelst och se till att göra dem till en del av vardagen. Något så simpelt som att långsamt och med kontrollerade rörelser sätta sig ner och resa sig upp från en stol är en övning som tränar både styrka och balans. Ett smart tips för att få in rutinen är att göra övningen tio gånger varje gång du sätter dig ner på en stol. Om du hittar fler liknande övningar kan du även göra ett kortare pass på ca tio minuter som du gör några gånger om dagen.

Yoga för seniorer

Senioryoga är ett utmärkt exempel på en träningsform som passar de flesta seniorer. Yoga består av ett mycket stort antal övningar med olika svårighetsgrad. Många passar utmärkt för äldre personer som vill blir rörligare, starkare och få bättre koordination. Det finns även positioner inom yogan som förbättrar cirkulationen och som sägs kunna hjälpa en person med en specifik krämpa. En duktig yogalärare kan lära ut övningar som är skräddarsydda för en viss senior. Många gillar även yoga för att det samtidigt är en gruppaktivitet som ger social samvaro.

Särskilda klasser med yoga för seniorer hålls på många håll i landet. Ett alternativ kan vara att ta lektioner på nybörjarnivå. När man lärt sig några övningar går det utmärkt att utöva senioryoga på egen hand. En yogamatta som ger ordentligt fäste är dock bra att ha om du utför yoga hemma.

 

Träning för seniorer höjer välbefinnandet

Träning för seniorer är inte bara bra för kroppen utan det höjer även det psykiska välbefinnandet. Människan är generellt väldigt stillasittande idag och det är våra kroppar inte skapta för. Träning för seniorer ger helt enkelt livslust, särskilt när träningen utförs i grupp.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.