Trädgårdsväxten med dolda krafter

Denna växt har en återfuktande och läkande förmåga. 

Kanske växer den även i din rabatt? Som en fluffig boll med vackra vattenfångande blad och limefärgade blommor. Skatta dig lycklig – denna växt har dolda förmågor.

Växten vi syftar på är självklart daggkåpan. Allra vanligast i våra anlagda rabatter är varianten som kallas “jättedaggkåpa”. Den går under samlingsnamnet daggkåpa, Alchemilla vulgaris, där de olika varianterna skiljs åt baserat på bladens form och storlek. Alla varianterna känns igen tack vare sina veckade “rosettblad”. I de vackra bladen fångas nattetid vattendroppar som bildar runda små pärlor. Dessa droppar kommer till skillnad från vad namnet antyder inte från dagg, det är växtens blad som utsöndrar vatten om nätterna. Faktum är att alkemisterna förr i världen såg daggkåpans droppar som väldigt värdefulla och därför samlade dem för användning i olika slags blandningar, därav namnet Alchemilla vulgaris.

 


Daggkåpan är verkligen vacker.

 

Växtplatser (habitat)

De vilda varianterna av daggkåpa växer runt om i landet, främst på obrukad ängsmark. Av de daggkåpor vi odlar är just jättedagkåpan mest populär och finns numera att köpa på de flesta handelsträdgårdar. Om du planterar den i trädgården så vill den gärna ha direkt sol eller halvskugga. Jorden bör vara en kalkhaltig lerjord och vattnas ofta. Vill du sprida daggkåpa så kan du antingen så frön eller dela den befintliga plantan på hösten eller våren. Eftersom fortplantning av daggkåpan sker genom delning eller frösådd så får alla nya plantor exakt samma genuppsättning som moderplantan. Det innebär att daggkåpan på sätt och vis fortsätter vara samma individ för all framtid.

 


Blommorna är limegröna och vackra att ha med i olika buketter och blomsterarrangemang. 

 

Så används daggkåpan

Historiskt sett så är det inte alls länge som vi har kunnat köpa allt vi behöver för hälsa och skönhet i butik eller apotek. Förr fanns en stor kunskap bland vanligt folk gällande växter och deras olika förmåga att gynna vår hälsa. Örter togs om hand för att torkas, användas i avkok eller på annat vis. Daggkåpan är en av alla växter som brukades. Den innehåller garvämnen och eteriska oljor som drar samman hudvävnader och dessutom verkar stärkande för slapp och hängig hud. Avkok på daggkåpa har användts till kompresser för ökad sårläkning samt motverkande av infektioner och svullnad. Tack vare den sammandragande funktionen så används daggkåpan än idag i olika varumärkens anti-rynkkrämer.

Daggkåpa förekommer även i olika produkter som verkar fuktgivande och läkande av torr hud och hårbotten. Dessutom kan de nya och färska bladen blandas ut i sallad eller fungera som ätbar dekoration av maträtter och bakverk. Vill du färga ren ull så ger daggkåpans blad en riktigt fin grön nyans.

 


Daggkåpan är en vanlig ingrediens i olika skönhetsprodukter. Kanske finns den även i ditt badrumsskåp? 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Trädgårdsbelysning LEDlampa

Boende

Vertikal trädgård *trendigt*

Hälsa

Myggarmband-håller myggen borta!

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.