Träna för att sänka blodtrycket


Det är viktigt att motionera året runt. 

Har du högt blodtryck? Då är det extra viktigt att motionera regelbundet, och att motionera på rätt sätt. Här är några handfasta tips som hjälper dig att träna och att sänka trycket! 

 

Risker med högt blodtryck

Det uppstår ett tryck i blodkärlen när blodet pumpas från hjärtat och vidare ut i kroppen, för att sedan drivas tillbaka till hjärtat. Detta är själva blodtrycket. Varför det är negativt med ett högt blodtryck beror på att det gör det svårare för hjärtat att pumpa blodet. Har du högt blodtryck kan det få allvarliga konsekvenser. Högt blodtryck ökar risken att drabbas av stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen. Vill du veta mer om högt blodtryck kan du läsa mer på 1177 Vårdguiden.   

 

Träna för blodtryckets skull

Vi vet alla att regelbunden motion är bra för hälsan. Att hålla sig i form som senior är A och O för att hålla olika hälsoproblem på avstånd. Förutom motion är kosten och livsstilen över lag viktig för en sund hälsa. Det är lättare sagt än gjort att svänga om gamla vanor – men det går och är aldrig för sent! Misstänker du att du har högt blodtryck, eller andra hälsoproblem, bör du alltid besöka vårdcentralen för professionella råd. Är du osäker på vilken träning som är lämplig för dig kan du fråga om råd av personal inom vården innan du sätter igång.  

 

Tre träningsmetoder för att sänka trycket

 

Medelintensiv träning, 20 minuter dagligen

Med medelintensiv träning eller motion menas raska promenader, cykling, längdskidåkning, stavgång eller liknande. Det kan även vara konditionsträning på ett gym, då använder exempelvis ett motionsband, för att få upp flåset. Det räcker alltså inte att exempelvis promenerar lugnt, du behöver bli varm och andfådd för att uppnå effekt. Kan du inte avsätta tjugo minuter varje dag kan du se till att sprida ut sammanlagt 150 minuter under hela veckan.  


Cykling är bra träning. 

 

Träna 10 minuter, 4 gånger per dag

Det kan låta mycket att träna tre gånger under dagen, men det går relativt enkelt att komma in den rutinen. Träna på samma vis som i exemplet ovan, men dela upp passet på tio minuter tre gånger per dag. Det ska vara medelintensiv träning då du blir varm och andfådd, du behöver alltså få upp flåset.  

 

15 minuters intensiv träning – varje dag

Det tredje alternativet på träningsupplägg för att sänka blodtrycket är detta – träna intensivt 15 minuter dagligen. Enligt det här upplägget räcker det inte att bara bli andfådd och varm, du behöver bli riktigt svettig. Först då vet du att träningen är tillräckligt effektiv för att räknas som intensiv. Precis som gällande de andra uppläggen är stavgång, cykling och längdskidåkning bra träningsformer. Se bara till att öka effekten så att du kommer upp på en intensiv nivå. Andra exempel på bra träningsformer är joggning, simning, bollsporter och gymnastik.  


Har du möjlighet att träna på gym så är det praktiskt, året om.

 

Tips

  • Det kan vara svårt att komma igång med träningen om du inte är van. Ge inte upp – du kommer klara det!

  • Välj träningsformer du tycker är roliga, då är chansen större att du håller igång!

  • Träna gärna med andra om det underlättar. Kanske har du en granne eller bekant som gärna tränar tillsammans? Fråga!

  • Är du osäker på vilken träning som är lämplig för dig så ta hjälp av personalen inom vården. De kan se till att du får den kunskap och det självförtroende du behöver för att komma igång och även hjälpa dig att träna på rätt sätt!

  • Använd gärna en stegräknare för att hålla koll på din träning!

 


Träna gärna tillsammans med någon och ha roligt under tiden. 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Hälsa

Testa VitaePro till 50% och vinn mat för 10 000 kr!

VitaePro

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Accessoarer

Viking Footwear ger dig 20% rabatt

Viking Footwear

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.