Tulpanfeber

En blomma som trots sin enkelhet älskas så hjärtligt av så många.

Den tidiga våren är tulpanens tid. Vi svenskar älskar dessa blommor med sina något gnissliga blad och ståtliga stjälkar. De vackra färgerna och den härliga doften. Vi älskar dem så mycket att vi från januari fram till påsk köper häpnadsväckande en miljon tulpaner om dagen. Med den siffran är vi de som köper allra flest tulpaner per invånare – i hela världen.

I Sverige finns det cirka 250 tulpanodlare och faktum är att vi nästan enbart köper just svenska tulpaner. Tillsammans driver de svenska odlarna upp ungefär 150 miljoner tulpaner varje år. Vi köper tulpaner i livsmedelsbutiker, i kiosker, på bensinmackar och i blomsteraffärer. Vi köper dem till varandra och till oss själva, till vardags och till fest. Det är nästan som att en tulpanfeber slår till varje vårvinter. Så vad beror det egentligen på?

En nystart

Efter Sverige på tulpanlistan kommer Finland och Danmark. Tre nordiska länder som alltså är världsbäst på att köpa tulpaner. Det skulle kunna handla om att vi i längtar efter ljus, klara färger, gröna blad och vår. Den långa perioden av mörker och kyla gör att vi vill fylla hemmen med fräsch grönska. En hoppfullhet, en nystart.

Inte längre lyx

Tulpanens frammarsch tog fart under 70-talet. Från att tidigare bara kunnat köpas på handelsträdgårdar och i blomsterbutiker så började de så smått säljas även i mataffärerna. Innan hade tulpanen ansetts som lyx och kostat därefter. Så snart försäljningen i livsmedelsbutiker tog fart så försvann lyxstämpeln från den våriga blomman. Idag köper vi runt 90 procent av alla våra tulpaner i just livsmedelsbutiker.

Lättskött

En annan teori om varför tulpanen är så populär är att den är lättskött och står sig länge. Om du skär av en centimeter av yttersta stjälken, byter vatten med jämna mellanrum och har dem på en sval plats – då kan de stå sig i över en vecka.

 

Varje år planteras det över 20 miljoner tulpanlökar i svenska trädgårdar.   Källor: Tulpanguiden.se, Blomsterfrämjandet.se, Odla.nu, Sydsvenskan.se

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Trädgård

Det kan du använda Aloe Vera till

Trädgård

Odla aloe vera i en banan

Trädgård

Mata växterna med hår från borsten

Relaterade rabatter

Kläder

25% rabatt på mode!

Åshild

Hälsa

16% rabatt på golf- och träningskläder

Daily Sports

Hälsa

15% rabatt på hälsotest!

Dynamic code

Läsning

Readly

Readly

Boende

Lägg pengar på livets goda och inte på elen – teckna vårt elavtal för seniorer

Mindre än 1 vecka kvar

fortum

Hälsa

Har glasögonen gått sönder?

Glasögonverkstan

  • RABATTER
  • ARTIKLAR
Nyhet! Bäst prisade italienska rödvinet på flaska, från populära Casteloro – 59 kr! (alkoholinformation)

Casteloro Vino Rosso är ett mycket smakrikt vin med en inbjudande doft av mogna plommon, körsbär, kryddor och vanilj. Smaken som är generöst fruktig leder över till ett harmoniskt avslut