Tulpanfeber

En blomma som trots sin enkelhet älskas så hjärtligt av så många.

Den tidiga våren är tulpanens tid. Vi svenskar älskar dessa blommor med sina något gnissliga blad och ståtliga stjälkar. De vackra färgerna och den härliga doften. Vi älskar dem så mycket att vi från januari fram till påsk köper häpnadsväckande en miljon tulpaner om dagen. Med den siffran är vi de som köper allra flest tulpaner per invånare – i hela världen.

I Sverige finns det cirka 250 tulpanodlare och faktum är att vi nästan enbart köper just svenska tulpaner. Tillsammans driver de svenska odlarna upp ungefär 150 miljoner tulpaner varje år. Vi köper tulpaner i livsmedelsbutiker, i kiosker, på bensinmackar och i blomsteraffärer. Vi köper dem till varandra och till oss själva, till vardags och till fest. Det är nästan som att en tulpanfeber slår till varje vårvinter. Så vad beror det egentligen på?

En nystart

Efter Sverige på tulpanlistan kommer Finland och Danmark. Tre nordiska länder som alltså är världsbäst på att köpa tulpaner. Det skulle kunna handla om att vi i längtar efter ljus, klara färger, gröna blad och vår. Den långa perioden av mörker och kyla gör att vi vill fylla hemmen med fräsch grönska. En hoppfullhet, en nystart.

Inte längre lyx

Tulpanens frammarsch tog fart under 70-talet. Från att tidigare bara kunnat köpas på handelsträdgårdar och i blomsterbutiker så började de så smått säljas även i mataffärerna. Innan hade tulpanen ansetts som lyx och kostat därefter. Så snart försäljningen i livsmedelsbutiker tog fart så försvann lyxstämpeln från den våriga blomman. Idag köper vi runt 90 procent av alla våra tulpaner i just livsmedelsbutiker.

Lättskött

En annan teori om varför tulpanen är så populär är att den är lättskött och står sig länge. Om du skär av en centimeter av yttersta stjälken, byter vatten med jämna mellanrum och har dem på en sval plats – då kan de stå sig i över en vecka.

 

Varje år planteras det över 20 miljoner tulpanlökar i svenska trädgårdar.   Källor: Tulpanguiden.se, Blomsterfrämjandet.se, Odla.nu, Sydsvenskan.se

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Mygglampa Effektiv

Trädgård

Kasta aldrig bort dina lökskal igen

Trädgård

Bli av med myggor och fästingar så här enkelt

Relaterade rabatter

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

Ny!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.