Tvättnötter; ett alternativ till tvättmedel?

Tvättnötter har marknadsförts som ett miljövänligare alternativ till konventionellt tvättmedel och har de senaste åren blivit väldigt populärt i många hushåll runt om i Sverige. Men frågan är om de verkligen fungerar.

Tvättnötter är torkade frukter som innehåller saponiner, ett starkt löddrande ämne som man hittar i bl.a. hårschampoo. Nötterna har använts som tvättmedel i stora delar av Asien i många år men det är inte förrän de senaste åren som det börjat spridas i Europa.

 

Rengöring

Tvättnötternas rengöringsförmåga har ifrågasatts flera gånger, bland annat av magasinet Råd & Rön som 2013 gjorde en undersökning hur bra tvättnötterna faktiskt rengjorde kläder. De kom fram till att tvättnötterna faktiskt inte rengjorde kläderna överhuvudtaget och att man skulle få samma resultat av att tvätta kläderna i endast vatten.

 

Miljön

Sedan EU begränsade mängden fosfor som får finnas i tvättmedel är dagens tvättmedel inte speciellt miljöfarliga och många svenska tvättmedel är dessutom miljömärkta vilket betyder att de har en minimal påverkan på miljön.

Idag finns det dock inga studier som undersöker hur mycket vanligt tvättmedel kontra tvättnötter påverkar miljön men om man skulle göra en sådan studie skulle man dessutom behöva ta med att tvättnötterna fraktas hela vägen från Indien för att säljas i Sverige vilket också har en stor påverkan på miljön.

 

Allergier

För de som har allergier kan det vara värt att testa tvättnötter eftersom att de inte påverkar på samma sätt som traditionellt tvättmedel. På affären finns det dock oftast allergivänliga tvättmedel som dessutom är miljömärkta.

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Så inreder du ett praktiskt och lyxigt hemmakontor

Boende

Hemlarm med abonnemang

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Relaterade rabatter

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.