Tvätta miljövänligt – det är enkelt (och billigt)

Torka tvätten ute om du kan, det är bra för plånbok och för miljö.

Nu för tiden tvättar vi våra kläder väldigt ofta, de behöver inte ens vara särskilt smutsiga för att vi ska slänga in dem i tvättmaskinen. Annat var det förr då man tvättade kläderna först när det verkligen behövdes. Allt detta tvättande sliter på kläderna, hushållets ekonomi och på miljön.

 

Hoppa över förtvätt

Kanske brukar du använda förtvättsfunktionen? Det är ytterst sällan smutstvätt är så pass smutsig att den behöver förtvättas. Hoppa över detta steg och spara på miljön. Det blir dessutom billigare.

Sortera och fyll maskinen 

Låt bli att tvätta bara för tvättandets skull. Sortera din tvätt efter färg och temperatur och tvätta först när du kan fylla maskinen. Trots att många tvättmaskiner justerar vatten efter mängd tvätt så bör du hoppa över halvfulla maskiner.

 


Sortera tvätten och fyll maskinen väl. 

Låga temperaturer

Överstig inte temperaturen på tvättrådet, ofta kan du istället tvätta betydligt kallare. Dagens tvättmaskiner och tvättmedel är så pass bra att tvätten blir ren i låga temperaturer. Dessutom sliter de lägre temperaturerna betydligt mindre på tyget. Kläder bör tvättas i 30-40 grader, handdukar och sängkläder i 60 grader – det räcker gott och väl.

Vädra oftare

Förr hade nästan alla en vädringsstång på sina balkonger eller i sina trädgårdar. Varför? Jo, för att kläder kan vädras fräscha helt utan att behöva tvättas. Den friska luften tar bort dålig lukt (om det inte är för illa) och håller kläderna fräscha längre. Tänk på att kläder i organiskt material, så som ylle, mår bra av att vädras istället för att tvättas.

Dosera rätt

Att dosera tvättmedlet rätt är viktigt. Hur mycket du bör använda beror på det specifika tvättmedlet, läs anvisning på förpackningen. Vet du om vattnet hos dig är hårt eller mjukt? Detta påverkar doseringen. Hårt vatten kräver mer medel. Tänk på att tvätten inte blir mer ren för att du överdriver mängden medel.

 

                           Var noga med doseringen av tvättmedel och skippa gärna sköljmedlet.

 

Hoppa över sköljmedel

Att använda sköljmedel går ofta av gammal vana. Sköljmedel finns till för att motverka statisk elektricitet. Dock gör sköljmedel att handdukarna inte suger upp vatten lika bra. Dessutom kan överdrivet användande av sköljmedel leda till allergi. Sköljmedel innehåller ftalater som skadar miljön. Ett gammalt husmorsknep är att tillsätta någon matsked vinäger istället för sköljmedel – det mjukgör utan att vara skadligt.

Torka smart

Om du står inför valet mellan olika torktumlare så kan det vara bra att veta att kondenstumlare är bättre än frånluftstumlare. Torktumlare är dessutom (trots att det kan vara svårt att tro) miljövänligare än torkskåp. Har du möjlighet så är det oslagbart bra att hängtorka tvätten utomhus, det drar ju ingen energi alls. Dessutom sliter det inte på tygen överhuvudtaget, snarare tvärt om. Tvätten kommer även lukta gott och dina lakan kommer bli krispigt fräscha. Om du inte kan torka ute så är det smart att hänga tvätten på en torkställning inomhus. Det finns smarta varianter att ställa på golvet eller sätta i tak eller på vägg.

 

Hängtorka gärna om du har möjlighet. Foto: Pixabay

Boende
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Så inreder du ett praktiskt och lyxigt hemmakontor

Boende

Hemlarm med abonnemang

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Relaterade rabatter

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

Boende

Skaffa 100% förnybar el till kanonpris!

Skellefteå Kraft

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.