Tvättguide: Så här får du bort kaffefläckar på kläderna

 

 

Ibland händer det, som min pappa brukar kalla det, att man får ”hål i hakan” när man dricker någonting. På något underligt sätt tappar man all känsla av motorik och missar helt enkelt munnen när man dricker, helst när man dricker någonting mörkt som kaffe och har på sig en vit t-shirt.

Alla kanske inte har samma problem med sin motorik som jag har ibland men oavsett händer det att vi spiller kaffe på kläderna eller åtminstone en bordsduk. I den här artikeln får du lära dig hur du i flera steg tvättar bort kaffefläckar, varje steg med lite hårdare rengöring.

 

 

Steg 1: Rinnande vatten

Är fläcken färsk? Börja med att prova med vanligt kallvatten från kranen. Sätt på kranen och låt vattnet skölja bort fläcken. Försök inte att gnugga, risken är att du bara etsar fast missfärgningen i tygets fibrer. Dessutom är det till en fördel att hålla fläcken precis under vattenstrålen så att inte fläcken sprider sig. 

Om fläcken inte är lika ”färsk” som du trodde, gå vidare till steg 2!

 

Steg 2: Flytande tvättmedel

Om det inte fungerar att endast använda kallvatten så kan du ta lite flytande tvättmedel som komplement. Gnugga försiktigt (!) in lite tvättmedel på fläcken blandat med kallvatten och låt plagget ligga i cirka 5 minuter, men se till att inte tvättmedlet torkar. Skölj av och upprepa processen några gånger för att se om fläcker löser upp sig.

 

Steg 3: Ättika

Blanda ättika med vanligt tvättmedel (pulver) tills det blir en kladdig pasta. Gnugga försiktigt in pastan med en tandborste. Skölj noga!

 

Steg 4: Fläckborttagningsmedel

Det sista du kan försöka med om fläcken inte vill ge sig är fläckborttagningsmedel. Gnugga på båda sidorna av fläcken så att den kan angripa från båda hållen. Om du är osäker på att tyget klarar av fläckborttagaren, testa på ett osynligt ställe först.

 

 

Det viktigaste att titta efter innan du stoppar in tyget i tvättmaskinen är att fläcken är borta. Det finns en risk att fläcken aldrig försvinner om du tvättar den på höga temperaturer! 

 

Tips & Trix
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Robert var med om ID-kapning – Tryggsam räddade en halv miljon

Boende

Trygg vardag med Tryggsam – medlemmar hos Seniordeal får ID-skydd

Boende

Tryggsam tipsar – så undviker du ID-bedrägeri på semestern

Relaterade rabatter

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Få 12% i rabatt på inredning & möbler

Peaceofhome.se

Boende

15% rabatt på speldosor med vackert fågelkvitter!

Northmans

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.