Undvik att bli lurad på semestern


När du känner dig trygg är det lättare att koppla av och njuta av resan. 

Det är härligt att resa utomlands på semester, det finns så mycket att se och uppleva. Oavsett om du är en van resenär eller inte så är det bra att vara på sin vakt i vissa situationer. Vi har samlat våra bästa tips för att du ska kunna känna dig lite mer trygg på semestern eller seniorresan!   

 

De allra flesta är självklart inte ute efter att luras eller stjäla men det kan vara bra att vara försiktig. Skulle du exempelvis förlora passet och pengarna befinner du dig genast i en väldigt besvärlig situation, det gäller därför att se till att inte hamna där. Förbered dig innan du reser och var vaksam när du väl är iväg. När du har koll på läget är det betydligt lättare att njuta av upplevelsen till fullo!  


Undvik vanliga fallgropar som turist och njut av resan. 
 

Ha koll på ditt bagage

Till och från flygplatsen, till och från hotellet och liknande bör du hålla ett extra vakande öga på väskorna. Var försiktig med att låta en främmande person att bära väskorna åt dig. Någon kommer kanske fram och erbjuder en hjälpande hand. Det innebär självklart inta att alla som uppträder vänligt har något ont i görningen, men det kan som turist vara svårt att veta vem som är trovärdig och vem som inte är det. Har du en väldig otur så kan du bli av med hela eller delar av ditt bagage. Det kan också hända att något placerar något olagligt i din väska utan att du märker det. Var inte orolig, men se till att ha koll på vem som hanterar dina väskor i största möjliga utstreckning. Vill du känna dig säker så bär du själv väskorna i den mån du kan. I annat fall låt bara behörig personal hantera dem.

Se till att inte förlora kontrollen över bagaget när du exempelvis väntar på taxi eller buss. Välj seriösa taxibolag och seriösa bussbolag, i den mån det går att välja. Ett tips är att låsa bagaget med ett hänglås. Om du åker buss så låt bara bussföretagets personal hantera väskorna när de ska in och ut från lastutrymmet under bussen. Det går aldrig att veta exakt vad som händer med väskorna under resan, så se till att bära det mest dyrbara i handväskan som du har på dig. Ska du resa långt med tåg, och även sova på tåget, kan det vara smart att köpa ett klassiskt cykellås för att låsa fast väskorna i inredningen under natten. Ett annat, mycket klassiskt tips, är att bära en magväska med pass, pengar och mobiltelefon. På så vis har du alltid koll på det allra viktigaste.  


Lämna inte väskorna utan uppsikt och låt ingen främling vakta dem åt dig. 

Ha koll på kortet

Kortbedrägerier kan ske på olika sätt. Var vaksam om en person kommer fram och börjar prata med dig när du tar ut pengar i en bankomat. Personen berättar kanske för dig att de lokala uttagsavgifterna för dig som turist är höga, för att sedan erbjuda sig att hjälpa till. Detta är antagligen ett trick för att du ska räcka över ditt kort, vilket du inte ska göra. Låt aldrig någon hjälpa dig eller prata med dig när du väntar i kön till en bankomat eller när du tar ut pengar från en bankomat. Vill du känna dig trygg är ett alternativ att välja en bankomat inomhus, gärna vid ett bankkontor.

Kom ihåg att dölja pinkoden med den andra handen. Ska du betala med kort i en butik, ett kafé eller en restaurang så är det alltid bäst att de drar kortet i en kortläsare du kan se. Märker du att ditt kort dras två gånger, i två olika kortmaskiner, ska du dra öronen åt dig. Det kan vara bra att ha pengar på ett separat konto som inte är kopplat till själva koret, och sedan överföra den summa du behöver inför varje dag. Prata med banken innan du reser om du är osäker på hur du ska göra.

Ta även reda på vilka försäkringar du har och vad de täcker om olyckan väl är framme. Vissa kreditkort kommer med en försäkring, vilket är bra att känna till redan innan du bokar resan. Det kan vara klokt att ha ett visst belopp i kontanter. Rådfråga banken om du är osäker. Innan du reser bör du ta reda på hur du ska gå tillväga om ditt kort skulle bli bestulet. Spara spärrnumret i din mobil, men skriv även ner det och spara det tillsammans med passet eller passkopian.  


Håll koll på kontokortet och bär aldrig plånboken synlig. 

Tacka nej till presenter

Om en person på en marknad, i ett tempel, på ett torg, på en strand eller liknande kommer fram till dig och räcker dig något som han eller hon säger vara en gåva, kan det hända att du sedan krävs på en betalning. En sådan situation slutar nästan alltid med att du blir tvungen att betala – alldeles för mycket och för något du kanske inte ens ville ha. För att undvika liknande situationer är det bäst att inte ta emot gåvor på det sättet. Det är förstås långt ifrån alla som är ute efter att luras, men det kan tyvärr vara svårt att i förväg bedöma vem som är oärlig.  


På vissa marknader kan det hända att du “får” en gåva som du sedan förväntas betala för. 

 

Använd en bra väska

Kanske har du redan en magväska som använts på tidigare resor? Damma av den och använd den även denna gång. Där kan du lägga det allra mest värdefulla – plånbok med kreditkort och pengar, mobiltelefon och pass eller passkopia. Ett annat alternativ är att använda en enkel förvaringsväska som du har innanför kläderna, hängandes om halsen. Om du tar fram mobilen ofta, kanske för att fota med den, kan det vara smart att förvara den i en stängd innerficka istället för i magväskan.

Tänk på att absolut inte lägga plånbok, pass eller mobil i en vanlig ficka. Vill du inte använda magväska bör du välja en smidig och säker väska som du inte förlorar kontrollen över. För att undvika att råka ut för väskryckning kan du använda en axelväska som du bär “korsvis”. Bär väskan på magen så att du har uppsikt över den. Har du väskan bak på ryggen kan en skicklig ficktjuv lyckas öppna den och ta innehållet utan att du märker det, särskilt om du står i en folksamling där det är mycket liv och rörelse.  


En taxi kan se ut på många olika vis. Den du först är osäker på kan visa sig vara mest pålitlig, det är svårt att alltid veta som turist i ett nytt land.

 

 Tänk efter när du väljer taxi

Som turist är man ofta beroende av taxichaufförer för att ta sig från en plats till en annan. Berätta för chauffören vart du ska åka och be om fast pris om det är möjligt. I annat fall är det bra om du har en aning om vart du ska, så att du märker om chauffören tar en omväg eller kör i “kringelikrokar” för att på så vis kunna ta mer betalt. Det kan vara svårt att genomskåda en taxichaufför. Som turister har vi ofta inte riktigt koll på vad en taxiresa faktiskt kostar i landet vi besöker.

När vi exempelvis kommer till flygplatsen och vill ta oss till hotellet så snabbt och smidigt som möjligt märker vi kanske inte om taxametern “skenar” eller börjar på för högt belopp. När du landat och är på väg från flygplatsen är det klokt att boka taxi från en servicedisk inne på flygplatsen. I många länder finns det taxibilar utan taxameter, välj helst taxi med taxameter. Om föraren berättar att taxametern är trasig bör du välja en annan taxi. I de fall då du inte kan välja en taxi med taxameter är det bra att komma överens om ett belopp innan resan börjar. Är du osäker kan du kanske be en förbipasserande lokalbo att hjälpa till.  

 

Njut av resan och ha roligt

Vill det sig riktigt illa kan det inträffa tråkiga saker på resan, men det självklart långt ifrån alla som är ute efter att bedra eller stjäla. Se till att vara uppmärksam – men glöm inte att njuta av resan och av alla fina möten du kommer göra längs vägen!  


Sist men inte minst: Ha en härlig resa! 

Resor
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Resor

Bisarra lagar i Nordkorea

Resor

Resebokningar ökar efter vaccinbesked

Resor

Det här knepet kommer spara mycket oro när du är på semester

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.