Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

I samarbete med Svenska Fribrevsbolaget

Flytträtten för tjänstepensioner har successivt stärkts och på senare år har alltfler svenskar utnyttjat den. Men första kvartalet i år sjönk aktiviteten igen. “Det är synd. Dina villkor ändras bara om du är beredd att flytta kapitalet. Jämför med ett mobilabonnemang, där byter vi avtal ofta och har över tid fått mycket lägre pris”, säger Mattias Fellenius på Svenska Fribrevsbolaget.

Flytträtten har på senare år utökats i flera steg och i april 2021 infördes till exempel lagstiftning som införde ett tak för de flyttavgifter som får tas ut vid flytt av individuella fond- och depåförsäkringar. 

–  Det kan ofta löna sig att flytta och samla kapitalet. Många känner inte till att det är stora skillnader mellan bolagen i de avgifter som tas ut. Du kommer alltid behöva betala en viss avgift för förvaltningen av din pension, men när du byter jobb så ska du alltid se över hur ditt kapital har placerats, säger Mattias Fellenius på Svenska Fribrevsbolaget. 

När du byter arbetsgivare avslutas den tjänstepensionsförsäkring som du haft som anställd. Om du inte själv agerar ligger ditt intjänade pensionskapital kvar hos det pensionsbolag som din före detta arbetsgivare har ett avtal med. För att administrera tjänstepensionen fortsätter försäkringsbolaget att ta ut en avgift och den dras från ditt intjänade kapital. 

Svenska Fribrevsbolaget har som affärsidé att samla ihop tjänstepensioner i syfte att hjälpa sina kunder att få en högre pension och en viktig komponent är att sänka det totala avgiftsuttaget.

– Många betalar höga avgifter helt i onödan, bara för att de inte tänker på att de kan flytta pensionen, säger Mattias Fellenius.

Eftersom pensionssparandet sker över lång tid har storleken på avgifterna en stor inverkan på den slutgiltiga pensionen. 

– Våra kunder sänker i snitt sina avgifter med 26 %. Det innebär en besparing på 130 000 kr fram till pension för vår genomsnittskund, säger Mattias Fellenius.
De flesta större arbetsgivare gör i dag stora upphandlingar för sina tjänstepensioner. Där ställs försäkringsbolagens erbjudanden mot varandra och kanske väljer man det bolag som erbjuder lägst avgifter. Dessa upphandlingar gäller dock bara framtida avtal. Alla avslutade pensionsförsäkringar (fribrev) ligger alltså kvar i tidigare avtal och får inte automatiskt del av de nya villkoren.

Genom att se över var du får bäst villkor och samla ihop dina avslutade pensionsförsäkringar till en försäkring får du inte bara bättre överblick utan det är också ett effektivt sätt att få lägre avgifter.

– Det är du själv som måste agera och flytta pengarna till ett billigare pensionsbolag, förklarar Mattias Fellenius.

FAKTA/Vägen till en högre pension – gör så här:

  1. Gör en sammanställning över dina pensionsförsäkringar och fribrev
  2. Ta reda på vilka avgifter som dras från dina pensionspengar, framför allt i avslutade försäkringar från tidigare arbetsgivare
  3. Jämför dina avgifter med övriga avgifter på marknaden (andra pensionsbolag)
  4. Räkna ut hur mycket du höjer din pension genom att sänka dina avgifter 
  5. Flytta dina pengarna till ett pensionsbolag som ger dig lägre avgifter

 

Du kan göra det här själv, börja då med att logga in på Minpension.se. Om du tycker det är krångligt: ta hjälp – men sätt dig alltid själv in i vad olika val innebär. Svenska Fribrevsbolaget har en enkel och kostnadsfri tjänst som du beställer på vår hemsida. 

Ekonomi
Beatrice Lind
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Se om du kan höja din pension – med en minimal insats

Relaterade rabatter

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.