Vad är en pensionär?

Vad är en pensionär egentligen? Svaret kanske först känns självklart, men begreppet pensionär är faktiskt ganska brett. Det är ju till exempel mycket stor skillnad på en yngre pensionär som har gått i förtidspension som ung vuxen och en ålderspensionär. Det finns också en massa idéer om hur en pensionär ska vara som absolut inte stämmer in på alla, eller kanske inte ens på de flesta pensionärer. Svaret på vad en pensionär är, är alltså lite upp till den som svarar.

 

En pensionär är en person som får pension

Ett lite mer formellt svar på vem som är pensionär, är att det är en person som erhåller någon form av pension i ersättning. Det finns olika typer av pensioner. Först och främst har vi den allmänna pensionen som består av flera olika delar: inkomstpension, tilläggspension, garantipension samt premiepension.

Sen har vi pensioner som betalas ut under speciella omständigheter:

  • Avtalspension eller tjänstepension
  • Sjukersättning
  • Efterlevandepension
  • Barnpension
  • Omställningspension
  • Äldreförsörjningsstöd
  • Bostadstillägg för pensionärer

Sjukersättning kan betalas ut på hel- halv- eller deltid. Enligt denna definition på pensionär kan man vara pensionär, fast bara delvis.

Sverige har äldre pensionärer än många andra länder

En annan definition på pensionär, där man inte tar hänsyn till specialfall, är att det är en person som har rätt att ta ut ålderspension och som också mottar den typen av pensionsersättning. Eftersom pensionsåldern kan ändras kan svaret på frågan om vem som är pensionär också komma att ändras, om man använder denna definition på pensionär.

Observera att pensionsåldern är väldigt olika i olika länder. I vissa länder är pensionsåldern olika för män och kvinnor. Många länder har mycket yngre pensionärer än i Sverige. Sverige har länge varit ett av de länder inom EU med allra högst pensionsålder.

 

Alla pensionärer känner sig inte som pensionärer

Man kan även säga att en pensionär är en person som har rätt att gå i pension, fastän denne kanske väljer att fortsätter jobba. Vad som är en pensionär kan också vara en fråga som var och en får besvara på egen hand. En pensionär som absolut inte känner sig som en sådan identifierar sig kanske inte som en pensionär. På sätt och vis är det alltså upp till dig att bestämma om du är en pensionär eller inte.

Oavsett om du känner dig som en pensionär eller inte, är du över 55 så kan du ta del av våra pensionärsrabatter och seniorrabatter helt gratis!

Nöje
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

Nöje

10% rabatt på upplevelser från Live it!

Live it

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.