Vanliga fallgropar när du lägger om kosten

Många börjar det nya året med att lägga om till en nyttigare kost med målet att må bättre och bli piggare. Det finns dock ett antal vanliga fallgropar för den som ska börja äta nyttigare, läs vår artikel för att ta reda på vilka de är!

 

Du hoppar på många dieter

Skälen till att vilja lägga om kosten och äta nyttigare är många. Kanske vill du gå ner i vikt, sänka kolesterolen, bli piggare eller liknande. Oavsett så handlar en helt ny kost om en ganska så stor förändring, en förändring som kan vara jobbig att genomföra. Det gör att många hoppar på och hoppar av olika dieter, vilket kan förvirra kroppen.

Tänk på att många “snabba lösningar” kanske fungerar på kort sikt, men som sannolikt förlorar effekten när du börjar äta som vanligt igen. Det handlar om att hitta ett fungerande koncept för just dig. Dessutom är kosten inte hela lösningen, regelbunden motion är också bra för hälsan. Vilka råvaror du väljer är också av vikt. Det är bättre att välja bra råvaror och att laga maten från grunden i den mån det är möjligt. Du vet då exakt vad du får i dig och kan lättare hålla koll på ditt näringsintag. Tänk på att äta lagom stora portioner och att äta regelbundet.  


Börja lagom hårt och var realistisk. 

 

Du går in för hårt

Det är vanligt att tänka “nu gäller det” och gå in för hårt i den nya dieten eller kosten. Det handlar ofta om att på en gång ge upp vissa livsmedel eller maträtter, utan att tänka igenom det innan. Många dieter handlar om att dra ner på eller undvika socker och snabba kolhydrater. Om du slutar med allt på en gång finns risken att du snart tröttnar och ger upp.

Att ge upp kan leda till en känsla av besvikelse, vilket ju inte heller gynnar välmåendet. Att inte alls få äta sina sin favoritmat blir jobbigt i längden och gör att många ger upp. Om du älskar exempelvis potatisgratäng, hamburgare, pasta med sås, pizza eller liknande så kan det vara en långsiktig metod att tillåta sig att äta det vid enstaka tillfällen, i lagom stora portioner. Kanske vill du kunna lyxa till det på helgen men kan vara mer noggrann med måltiderna i veckorna? Det handlar om att hitta en metod som passar för just dig, och som du mår bra av.  

 

Du glömmer drycken

Det kan vara lätt att glömma drycken när man börjar med en diet eller lägger om din kost. Det är inte bara läsk som innehåller mycket socker och kalorier, andra drycker påverkar hälsan om du konsumerar dem regelbundet. Se upp för att dricka alkohol för ofta, men var även återhållsam med lightdrycker och måltidsdrycker.  


Nötter och olika frön är bra som mellanmål och i frukostyoghurten. 

 

Du småäter

I början när man börjar äta nyttigare och mindre portioner kan det vara svårt att känna sig mätt och helt nöjd. Det finns ett sug efter något mer, varför det är lätt att småäta. Småätandet är inte bra för den som exempelvis vill gå ner i vikt. Satsa på regelbundna och nyttiga mellanmål – ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Det håller blodsockerhalten i schack.  


Börja dagen med en bra frukost. 
 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Boende

Höstrea upp till 50%

Ny!

Emma Sleep

Boende

20% hos Emma sleep Med koden SENIOR20

Ny!

Emma Sleep

Hälsa

Prova VitaePro till 50% – GÅVA på köpet!

Vitaepro

Hälsa

Exklusiv rabatt på Purify 120!

Ozoneair

Hälsa

15% på ALLA produkter!

Greatlife

Djurmat

Få 5% på ett helt köp hos Firstvet!

Firstvet

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.