Vanliga symtom vid diabetes typ 2

 

 

Diabetes, eller sockersjuka som det också kallas i folkmun är en vanlig sjukdom som ungefär 370 000 svenskar lider av idag. Diabetes är livsfarligt om det inte behandlas i tid och det kan därför vara viktigt att känna till symtomen så att man hinner uppsöka läkare i tid.

 

 

Diabetes

För att kroppen ska fungera behöver våra celler ta upp socker från blodet. För att kunna göra det använder de sig av hormonet insulin. När du får diabetes betyder det att kroppen har slutat producera insulin och du får därför för mycket socker i blodet.

 

Diabetes typ 2

Det finns, som du säkert redan känner till, flera olika typer av diabetes varav de två vanligaste är Diabetes typ 1 och typ 2. Diabetes typ 1 är en delvis ärftlig sjukdom och drabbar främst barn eller de i tonåren. I regel säger man att personer över 30 år inte kommer att utveckla diabetes typ 1.

Diabetes typ 2 är betydligt vanligare än typ 1 (ungefär 80-90% har typ 2). Den exakta orsaken till att man utvecklar typ 2 är inte helt känd, däremot vet vi att risken att få sjukdomen är delvis ärftlig men dessutom är nära kopplad till vår livsstil. Mycket motion och bra kosthållning är två viktiga faktorer om du vill minska risken att få Diabetes typ 2.

 

Symtom

Det finns vissa symtom vid diabetes typ 2 och om du känner igen flera av dessa rekommenderar vi att du bokar en läkartid!

 

Kissar ofta och mycket

När man blir äldre kissar man oftare, speciellt män då deras prostata blir något för stor vilket kan trycka lite på kissblåsan. Om du däremot tycker att du kissar alldeles för ofta och dessutom väldigt stora mängder kan det vara tecken på diabetes.

 

Är väldigt törstig

Om du upplever att du är väldigt torr i munnen och måste drick mycket kan det vara tecken på diabetes. Ofta hänger det samman med att du kissar mycket och förlorar stora mängder vätska.

 

Känner dig trött och kraftlös

Brist på insulin rubbar ämnesomsättningen och kan därmed göra att du känner dig trött och rastlös.

 

Viktnedgång

På grund av din rubbade ämnesomsättning kan du börja rasa i vikt då kroppen börjar ta av proteinet i dina muskler för att tillverka energi.

 

Synförändringar

Torra ögon och grumlig syn är ett vanligt tecken på diabetes.

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Portabel luftrenare

Boende

Sladdlös portabel dammsugare

Hälsa

Myggarmband-håller myggen borta!

Relaterade rabatter

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.