Potage Parmentier låter som någonting riktigt exklusivt men är i själva verket bara en enkel (men ack så god) potatis- och löksoppa med ursprung i det franska köket.
Rätten har fått sitt namn efter den franska agronomen Antoine Parmentier som i slutet av 1700-talet propagerade för att potatis skulle godkännas som en säker och ätbar grönsak. Potatis var nämligen förbjuden i Frankrike på den här tiden då man trodde att den var giftig för människor och gavs därför bara som mat till grisar.
Rätten är väldigt lättlagad och tar endast 30 minuter att göra.
Du behöver (för 4 portioner)
6 potatisar av fast sort
1/2 purjolök
1 gul lök
2 msk smör
8 dl vatten
2 msk konc. kycklingfond
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
1 msk rumsvarmt smör
3-4 kvistar färsk timjan
salt och peppar
Att äta till:
6 skivor vitt matbröd
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta (om man vill)
Gör så här
Skala potatis och gul lök. Skölj purjolöken. Skär potatisarna i centimeterstora bitar, strimla gul lök och purjolök. Fräs bitarna 2 minuter med smör i rymlig kastrull. Slå i vatten och kycklingfond. Låt koka upp och sjud i 10 minuter.
Rör vetemjöl och mjukt smör till en pasta. Hacka timjan och koka upp mjölken. Slå den varma mjölken i soppan, tillsätt timjan och låt allt koka upp. Klicka i pastaredningen och låt soppan sjuda ytterligare 5 minuter. Salta och peppra.
Skär vitt bröd i sockerbitsstora tärningar. Blanda brödbitar, olja och pressad vitlök. Rosta bitarna i 200 graders ugn någon minut så att de får färg. Servera soppan i stora koppar, garnera med färsk timjan och bjud krutongerna i skål.