Veckans recept – Värmande potatissoppa

Potage Parmentier låter som någonting riktigt exklusivt men är i själva verket bara en enkel (men ack så god) potatis- och löksoppa med ursprung i det franska köket.

Rätten har fått sitt namn efter den franska agronomen Antoine Parmentier som i slutet av 1700-talet propagerade för att potatis skulle godkännas som en säker och ätbar grönsak. Potatis var nämligen förbjuden i Frankrike på den här tiden då man trodde att den var giftig för människor och gavs därför bara som mat till grisar.

 

Rätten är väldigt lättlagad och tar endast 30 minuter att göra.

 

Du behöver (för 4 portioner)

6 potatisar av fast sort

1/2 purjolök

1 gul lök

2 msk smör

8 dl vatten

2 msk konc. kycklingfond

2 dl mjölk

1 msk vetemjöl

1 msk rumsvarmt smör

3-4 kvistar färsk timjan

salt och peppar

Att äta till:

6 skivor vitt matbröd

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta (om man vill)

 

Gör så här

Skala potatis och gul lök. Skölj purjolöken. Skär potatisarna i centimeterstora bitar, strimla gul lök och purjolök. Fräs bitarna 2 minuter med smör i rymlig kastrull. Slå i vatten och kycklingfond. Låt koka upp och sjud i 10 minuter.

Rör vetemjöl och mjukt smör till en pasta. Hacka timjan och koka upp mjölken. Slå den varma mjölken i soppan, tillsätt timjan och låt allt koka upp. Klicka i pastaredningen och låt soppan sjuda ytterligare 5 minuter. Salta och peppra.

Skär vitt bröd i sockerbitsstora tärningar. Blanda brödbitar, olja och pressad vitlök. Rosta bitarna i 200 graders ugn någon minut så att de får färg. Servera soppan i stora koppar, garnera med färsk timjan och bjud krutongerna i skål.

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Roterande borste med multimunstycke

Livsstil

Sprayflaska med hällfunktion till olivolja och vinäger

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Råd & Rön

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.