Oavsett vad du köper är det bra att känna till lite vad som gäller juridiskt.
Att handla begagnat av privatpersoner är ett bra sätt få pengarna att räcka lite längre och på samma gång spara på jordens resurser. Att köpa något som någon annan inte längre behöver är helt enkelt hur smart som helst – men vilka rättigheter har du?
Vad händer om det du köper visar sig vara något annat än du tänkt dig? Vi har samlat det du behöver veta när du handlar av privatpersoner. Håll tillgodo och lycka till med alla framtida inköp!
I Sverige gäller alltid Konsumentlagstiftningen – förutom vid köp mellan privatpersoner. Då är det köplagen som träder in. Köplagen är inte tvingande, vilket innebär att den mer fungerar vägledande även om den samtidigt ska följas. Du och den du köper av eller säljer till har möjlighet att komma överens om premisser som ni själva kommer fram till.
Ingen ångerrätt
När du köper en begagnad pryl så meddelar säljaren ofta att den säljes i ”befintligt skick”. Det innebär att du behöver kontrollera varan ordentligt innan du slår till, eftersom du inte kan lämna tillbaka den om den skulle vara defekt. Du har alltså ingen ångerrätt om ni båda inte kommit överens om det innan köpet. För din egen trygghet kan det vara klokt att skriva ihop ett kontrakt med överenskomna villkor om ni bestämmer något särskilt, så att villkoren finns svart på vitt och undertecknade av er båda.
Gör spargrisen glad genom att handla begagnat.
Om det du köper inte är vad du förväntat dig
Ångerrätten är alltså inte giltig vid köp av privatperson och parterna kan komma överens om premisser utifrån varans befintliga skick. Dock innebär det inte att säljaren har rätt att dölja allvarliga fel på varan eller underdriva fel och brister. Varan kan, trots att den köpts av privatperson, anses som felaktig om:
- Varan inte är vad säljaren sagt att den ska vara.
- Varan är i betydligt sämre skick än du hade kunnat ana.
- Varan är i väldigt dåligt skick i relation till vad den kostat.
- Säljaren mörkat/låtit bli att berätta om fel av allvarligare karaktär innan köpet.
Om det skulle uppstå en tvist och du känner att du vill ta det vidare så kan du inte, till skillnad från när du handlar av företag, vända dig till allmäna reklamationsnämnden. Tvister efter köp av privatperson kan endast rapporteras till tingsrätten. Det är minst sagt en betydligt mer komplicerad procedur än att lämna tillbaka en vara i butik mot uppvisande av kvitto.
Att tänka på vid köp av privatperson
- När du köper varor av en privatperson så är det upp till dig att undersöka varans skick, särskilt om säljaren ber dig titta på den. Du kan inte komma tillbaka efteråt och klaga på ett fel du borde ha upptäckt vid kontroll.
- Ångerrätten gäller inte. För att kunna ångra ett köp av en vara köpt av privatperson så måste ni göra upp ett giltigt avtal innan varan och pengarna byter ägare. Det båda parter avtalat om gäller och köpet går under köplagen.
Spara på slantarna genom att köpa det någon annan inte längre vill ha eller behöver.
Trygg betalning med mobilapp
Om du och säljaren har smartphone så är det en väldigt klok idé att använda betalappen Swish. Oavsett om säljaren och köparen har olika banker så kan ni direkt se om pengarna kommit in på säljarens konto. Detta skapar en trygghet – för båda parter. Om du inte redan har Swish så kan du kontakta din bank och fråga om hjälp med anslutning alternativt logga in på din internetbank för att läsa mer. Klicka här för att läsa mer om Swish, som du sedan kan installera kostnadsfritt på din smartphone.
Med appen Swish är det tryggt och enkelt att betala. Källa: Hallå konsument