Vissa tvekar att ringa 112 om en olycka är framme. Är man osäker finns risken att man ringer en anhörig istället för 112, vilket kan få allvarliga konsekvenser. Dessutom är vissa osäkra på hur man larmar från en mobil. Läs mer och sprid gärna kunskapen till dina nära och kära, så att de vet hur de ska gå tillväga om de behöver larma 112!
Äldre låter i vissa fall bli att ringa
När vi blir äldre ökar risken för flertalet sjukdomar, och även för olyckor i hemmet. Trots det så är det många äldre som drar sig för att larma 112 när det behövs. Känslan av att inte vilja vara till besvär kommer i vägen. Istället för att ringa 112 är det många äldre som ringer en anhörig. Detta kan leda till fördröjning av hjälp vid akut behov. Ta därför alltid din hälsa på allvar, det är det viktigaste du har.
Då ska du larma 112
Tänk på att alltid ringa 112 vid en akut händelse. Du kan rädda liv och dessutom minska risken för bestående skador av olika slag genom att ringa direkt. Misstänker du att du själv eller någon annan har en hjärtinfarkt eller stroke är det viktigt att ringa med en gång. Om du känner dig osäker så ring 112, SOS-operatören kan då hjälpa dig att besluta om det behövs en ambulans eller inte. Vill du veta mer om hur det fungerar när du ringer 112, vad du kommer behöva svara på och vad du ska tänka på i väntan på hjälp – läs då denna skrift från SOS Alarm. Sprid sedan kunskapen vidare, och du har möjlighet att hjälpa andra i förebyggande syfte!
Lär känna din mobil, för att se hur du skulle ringa 112 om det skulle behövas.
Larma 112 från en mobiltelefon
Många mobiler har ett knapplås, en så kallad pin-kod. Oftast går det att slå numret 112 och ringa dit utan att behöva låsa upp pin-koden innan. Det innebär att du kan ofta använda andra mobiler, förutom din egen som du kan koden till, för att ringa 112 om det skulle behövas. I dag är det många som saknar fast telefon hemma. Drygt 80 procent av nödsamtalen till 112 kommer från mobiltelefoner.
Det är lätt att tro att SOS Alarm kan se din position när du ringer med en mobil. Dock är det bra att känna till att SOS Alarm inte har laglig rätt att se alla positioner av mobiltelefoner. I och med det är det viktigt att uppge rätt information till larmoperatören som svarar. Det handlar om att bevara lugnet och svara på de frågor du får när du ringer 112. Berätta detta för larmoperatören:
- Vad har hänt?
- Var har det hänt?
- Vilket telefonnummer nås du på?
Så larmar du som är döv, tal- eller hörselskadad
Du som är döv, tal- eller hörselskadad kan kontakta 112 via texttelefon eller med hjälp av tjänsten SMS112. Är du tillfälligt talskadad, exempelvis efter en operation eller liknande, kan du också tillfälligt använda tjänsten SMS112. Vill du veta mer hur detta fungerar så klicka här, så hamnar du på SOS Alarms hemsida. Där kan du läsa allt du behöver veta om att larma via texttelefon eller med hjälp av SMS112.
Lär barn hur de larmar 112
Har du barn eller barnbarn? Ta gärna reda på om de vet hur man går tillväga för att larma 112. Särskilt unga barn kan tycka att det är svårt, och kan därför behöva öva i förebyggande syfte. Då det är viktigt att hålla sig lugn och samlad, svara på larmoperatörens frågor och att berätta rätt saker så är övning inte en dum idé.
På denna sida hos SOS Alarm finns sagor, minnesramsa och mer därtill för att lära barn hur de larmar 112 om det behövs, vad de ska göra när de larmar samt under tiden de väntar på exempelvis ambulans. Lär dig mer om vad ska du tänka på när du larmar 112 för att få rätt hjälp så fort som möjligt – läs denna information från Hjärtochlungräddning.se.
Ta hand om dig och om dina nära och kära!