Vitaminkollen: Allt du behöver veta om vitaminer och mineraler

 

En varierad kost med kolhydrater, fett och protein är viktigt för att kroppen ska fungera. Det är också viktigt att få i sig ordentligt med vitaminer och när man köper en produkt, läser ett recept eller ser en reklam påstås det ofta att det är ”fullproppat med vitaminer och mineraler”. Vilka vitaminer det är framgår sällan utan de slagorden räcker för att vi konsumenter ska se det som en bra produkt för vårt välmående.

 

I innehållsförteckningen framgår det ofta vilka vitaminer och mineraler som finns i produkten och man kan ofta se hur många procent av RDI (rekommenderat dagligt intag) varje 100g innehåller. Alla vet dock inte vad alla vitaminer är bra för. Att apelsiner innehåller C-vitamin som är bra för immunförsvaret vet kanske de flesta men hur många vet till exempel att K-vitaminer är bra för blodets koagulation?

I det här segmentet kommer vi att gå igenom vitaminer och mineraler med fokus på ett nytt ämne varje gång. Vad de är bra för, i vilka livsmedel de finns och vad som kan hända om man lider utav brist av den specifika vitminen. Den här veckan inleder vi med D-vitamin som många får i sig alldeles för lite av under de mörka månaderna.

 

D-vitamin

 

D-vitamin är viktigt bland annat för att vårt immunförsvar ska fungera normalt men framförallt reglerar D-vitamin våra kalciumnivåer vilket i sin tur bygger upp och upprätthåller ett starkt skelett. 

 

Hur får vi i oss D-vitamin?

 

D-vitamin får vi i oss genom bland annat kosten men kanske främst genom solens UVB-strålning. Mat som är rik på D-vitamin är framförallt fet fisk som lax, makrill eller sill men det finns även mycket D-vitamin i mejeriprodukter, margarin och växtdrycker. Om du äter mycket kött och ägg får du även genom det i dig mycket D-vitamin. 

 

Trots att du kan få i dig hyfsade mängder D-vitamin genom kosten är solen den viktigaste faktorn till att du får i dig tillräckligt med eftersom att huden tillverkar D-vitamin när den träffas av solens UVB-strålar. Olyckligtvis för oss i norden filtreras UVB-strålarna bort i jordens atmosfär när solen står lågt, därför får vi bara i oss ordentligt med D-vitamin från solen under månaderna april/maj – augusti/september. 

 

Olika sorters D-vitamin

 

Det finns både D2-vitamin och D3-vitamin. D2 får man i sig i svampar som till exempel kantareller eller karl-johan medan D3 är det man får främst via solen men även genom kött och fisk. Bioaktiviteten är något högre för D3 så om man vill få i sig extra D-vitamin är den sorten att föredra. Skillnaden är dock minimal så i vanlig kost är skillnaden ingenting man i regel behöver ägna speciellt många tankar åt.

 

Hur mycket D-vitamin behöver vi?

 

För inte längesen höjde livsmedelsverket sina rekommendationer över hur mycket D-vitamin vi bör få i oss varje dag. Både vuxna och barn bör få i sig minst 10 mikrogram per dag medan de som är över 75 år gamla bör få i sig minst 20 mikrogram eftersom att hudens förmåga att tillverka D-vitamin gå ner.

Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin endast via kosten för vissa riskgrupper. Dels gäller det som tidigare sagt äldre personer, framförallt om de spenderar väldigt mycket tid inomhus men även också för de som är klädda i heltäckande kläder då det stoppar solens UVB-strålar från att tränga fram till huden. De som är mörkhyade ligger också i riskzonen, det är faktiskt en så markant skillnad att ljushyade tar upp 4-5 gånger så mycket mer D-vitamin än mörkhyade.

 

För seniordeals medlemmar är kanske åldern och att man ofta befinner sig inomhus de största faktorerna till att man inte får i sig tillräckligt med D-vitamin. Även om du inte har fyllt 75 så bör du som är över 60 år börja sikta på de högre intagen av vitaminen eftersom att så mycket som 50% av alla under 64 år har för låga värden av D-vitamin. På greatlife.se finns det väldigt bra tillskott och de är alltid noga med att innehållet är av högsta kvalitet. Du får 10% av oss om du handlar D-vitamin på greatlife, använd bara rabattkoden SENIORDEAL18 och klicka in här

 

Vad händer om vi äter för lite eller för mycket D-vitamin?

 

Som tidigare sagt är D-vitamin en viktig del för immunförsvaret vilket håller dig frisk och kry men det är dessutom viktigt för att hålla kalciumnivåerna uppe. När man har låga kalciumnivåer blir skelettet svagt och i längden kan det ge engelska sjukan eller rakit som det egentligen heter, vilket ger ett mjukt och missformat skelett. På kort sikt kommer brist på D-vitamin att göra dig trött och grinig, något man helst skulle kunna vara utan.

 

Bara för att det är bra med D-vitamin betyder inte att hur mycket som helst är bra för dig. För höga intag av D-vitamin är giftigt och ger för höga kalciumnivåer i blodet vilket kan leda till njursvikt. Enligt europeiska livsmedelsmyndigheten är övre gränsen för intag av D-vitamin så mycket som 100 mikrogram per dag, vilket är långt över det rekommenderade värdet. Det är dock viktigt att vara noga med vart ifrån du handlar kosttillskott med D-vitamin. Ett seriöst märke eller en seriös butik är noga med att redovisa innehållet i sina produkter.

 

Sammanfattning

 

D-vitamin är alltså en bra vitamin som vi människor behöver för att vara så bra vi bara kan. Som senior ligger du i riskgruppen för att ha för låga värden. Du kan göra undersökningar som visar om du har brist på till exempel D-vitamin och om du har det kan det vara värt att förändra kosten eller lägga till kosttillskott i din vardag.

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Fräscha örter och grönsaker

Boende

Blodtrycksmätare

Hälsa

5-delat Pilatesset med boll och ring

Relaterade rabatter

Hälsa

15% rabatt på hela sortimentet hos Ekobutiken.se!

Ny!

Ekobutiken.se

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.