Vitaminkollen: B-vitamin

 

 

Vitaminer och mineraler är organiska ämnen som är livsnödvändiga för alla levande organismer, inklusive människan. I segmentet vitaminkollen går vi igenom och förklarar vilken nytta olika vitaminer och mineraler har för vår kropp och hälsa. 

Tidigare har vi gått igenom D-vitamin, det kan du läsa om här. Den här artikeln kommer att handla om B-vitamin i alla dess former och vad som kan hända om du äter för lite B-vitamin.

 

B-vitamin

B-vitamin är ett samlingsnamn för flera typer av vattenlösliga vitaminer som forskarna primärt trodde var en och samma vitamin. Idag vet vi att det finns hela 8 olika sorters B-vitamin som inte helt och hållet kan syntetiseras själv av kroppen och som vi därför behöver få i oss via kosten. I den här artikeln kommer vi att prata om B12, folsyra och B6 som är de viktigaste vitaminerna för att hålla oss friska och krya men vi kommer även att gå in lite på vitaminerna B1 och B2.

 

Vitamin B12 (kobalamin)

Genom åren har foskning visat att B12 är bra för en mängd av kroppens funktioner. 

 

Smärta – Vitamin B12 är bland annat ett väldigt effektivt analgetikum, den har alltså smärtstillande egenskaper och har visat sig fungera till både ytliga besvär som munsår och besvär med till exempel ländryggen. 

 

Hjärnan – B12 är bra för nervsystemet och kan till exempel hjälpa till att förebygga mot demenssjukdomar som till exempel Alzheimers.

 

Lugnande – Forskning har visat att B12 lindrar både depression och dessutom förbättrar sömnkvaliteten och minskar sömnstörningar. 

 

Blodet – Vitamin B12 behövs ör att kroppen ska tillverka röda blodkroppar.

 

Brist på vitamin B12 är vanligare bland äldre på grund av att kroppens förmåga att ta upp vitaminen sänks. B12 finns inte helelr i växter utan framförallt i animaliska produkter, veganer och vegetarianer ligger därför även dem i riskgruppen att lida av vitamin B12-brist.

Om man har för låga värden av vitamin B12 kan det vara smart att äta kosttillskott innehållandes vitaminen för att man ska må så bra som möjligt.

 

KÖP VITAMIN B12 HOS GREATLIFE OCH FÅ 10% RABATT GENOM SENIORDEAL. ANVÄND KODEN SENIORDEAL18 I KASSAN.

 

Vitamin B9 (folsyra) 

Folsyra är liknande B12 så det är viktigt för nervsystemet och vårt DNA. Främst är folsyra, eller folat som det också heter, viktigt för kvinnor som planerar att bli gravida. Brist på folat kan bidra till fosterskador. Om man planerar att bli gravid är det viktigt att tänka på att folatnivåerna ska vara i normal nivå redan innan befruktningen om det ska ha någon effekt på gaviditeten.

 

Vitamin B6 (Pyridoxin)

Vitamin B6 har en mängd olika funktioner för kroppens välmående men framförallt är B6 verkande vid bildning och nedbrytning av aminosyror. Aminosyror är som bekant byggstenarna i protein vilket är viktigt för musklerna och vid nedbrytning av aminosyror bildas så kallade aminer. Signalsubstanser i hjärnan som dopamin (kärlek) och serotonin (lycka) är två exempel på aminer och brist på vitamin B6 kan därför ha en direkt påverkan på humöret. 

B6 finns i hög halt väldigt många vanliga livsmedel såsom bär, potatis, kött, bröd och ägg. Brist på vitamin B6 är därför relativt ovanlig.

 

Vitamin B1 och B2

Både vitamin B1 och B2, men dessutom Niacin som bildas av vitamin B6 är verksamma vid nedbrytningen av kolhydrater och fett som i sin tur används av kroppen som energi. Vitamin B1 är dessutom en viktig byggsten i vårt DNA.

B1 finns i kött, fläsk, baljväxter jäst och spannmål medan B2 återfinns i fisk, kött och mejeriprodukter. 

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Hälsa

Så kommer du igång med golf utan att det kostar skjortan!

Hälsa

Upptäck golfens värld: Fem skäl till att börja spela!

Relaterade rabatter

Glasögon

Succén fortsätter! Få 1000 kr rabatt på alla progressiva glasögon hos Glasögonmagasinet!

Glasögonmagasinet

Hälsa

50 % rabatt på VitaePro + Gåva på köpet!

Vitaepro

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.