Vitaminkollen: Kalcium

 

 

 

Kalcium är ett livsviktigt grundämne som hjälper till att förebygga bland annat osteoporos, eller benskörhet som det kallas i folkmun. Kalcium är viktigt att få i sig både för barn och vuxna men det är inte heller bra att få i sig för mycket kalcium.

 

Kalcium behövs för att bilda skelett och tänder men även vid blodets koagulering och kroppens nervfunktion är det nyttigt. Vi människor består faktiskt av så mycket som 1-2 procent av kalcium och 99% av allt kalcium i kroppen hittar man i skelett och tänder.

Kalcium finns naturligt i mejeriprodukter och det är genom dem som vi får i oss majoriteten av allt kalcium. De som är laktosintoleranta eller veganer kan därför behöva tillskott av kalcium för att få i sig tillräckligt.

 

Hur mycket kalcium ska man få i sig?

På sin hemsida har livsmedelsverket publicerat en tabell indelad efter ålder på hur många milligram kalcium vi ska få i oss.

 

Spädbarn 6-11 månader 540mg
Barn 1-5 år 600mg
Barn 6-9 år 700mg
Barn, tonåringar 10-17 år 900mg
Vuxna 800mg
Gravida och ammande 900mg

 

Kalciumbrist

De som är i riskzonen för att få kalciumbrist är främst laktosintoleranta och veganer som undviker mejeriprodukter men även de som väljer bort mejeriprodukter riskerar att ha låga kalciumnivåer.

Om barn lider av kalciumbrist kan det hämma tillväxten och för vuxna kan det leda till benskörhet, speciellt de som är äldre. De första symptomen på kalciumbrist brukar vara stickningar eller avdomningar i händer och fötter. Om du lider av kalciumbrist rekommenderas det att du balanserar om din kost med mer mejeriprodukter eller gröna grönsaker som broccoli, grönkål och bok choy som också innehåller stora mängder kalcium.

Om du fortfarande behöver mer kalcium kan du ta tillskott!

 

Köp tillskott med kalcium hos Greatlife.se! Du får just nu 10% rabatt på din beställning när du anger koden SENIORDEAL18. Läs mer här! 

 

För mycket kalcium

Till skillnad från många andra vitaminer och mineraler som bara går igenom kroppen vid överintag kan det faktiskt vara farligt att ta för mycket kalcium. Om du får i dig alldeles för mycket kalcium riskerar du att drabbas av hyperkalcemi, njursvikt och njurstenar. Det är därför viktigt att du har koll på ungefär hur mycket kalcium du får i dig om du äter en varierad kost och dessutom tar kosttillskott med kalcium.

 

 

Beräkna ditt kalciumintag

Även om en kalkylator på nätet aldrig kommer upp i samma precisa siffror som ett blodtest kan det vara bra att se på ett ungefär hur mycket kalcium man får i sig per dag.

Det kan du göra här!

 

 

Hälsa
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Krama inte mormor – trots antikroppar!

Hälsa

Torra händer? Så här gör du de mjuka och återfuktade igen!

Hälsa

Hälsofördelar med ingefära i vattnet

Relaterade rabatter

Hälsokost

150 kr rabatt på paket small från GI-boxen

GI-boxen

Hälsokost

150 kr rabatt på paket medium från GI-boxen

GI-boxen

Hälsa

16% rabatt på golf- och träningskläder

Daily Sports

Hälsa

Har glasögonen gått sönder?

Glasögonverkstan

Hälsokost

30% rabatt på två produkter!

WellBeSleep

Hälsokost

50% rabatt i två månader + gratis frakt

Vitalplus

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Tusentals magasin på ett ställe

Om du gillar tidningar kommer du att älska Readly! Med ett utbud av dagstidningar samt magasin från allt inom sport och motor till vetenskap, resor och inredning finns det något som passar alla.

Just nu får du läsa 6 veckor gratis, därefter 99 kr / månaden – Ingen bindningstid