Välj rätt pastasort

 

Pasta är nog en av de mest uppskattade baserna i många hushåll runt omkring i både Sverige och världen. Genom att tillsätta olika ingredienser kan man få fram helt olika sorters rätter. Allt ifrån spagetti med köttfärssås till en skaldjurspasta med musslor.

 

Det finns såklart inte ”fel sorts” pasta. Alla sorters pasta smakar ljuvligt oavsett om du gör en napolitana eller en carbonara. Eftersom de olika pastasorterna har lite olika egenskaper kan man dock argumentera att det åtminstone finns ”rätt sorts” pasta.

 

Lång pasta

 

Smal pasta

Långa och smala pastasorter som till exempel spagetti, spagettini eller capellini (änglahår) passar bra till finfördelade såser som inte är för rinniga, till exempel bolognese eller carbonara. Dessutom passar den här sortens pasta bra till fisk och skaldjur som till exempel en frutti di mare.

 

Platt pasta

Platt och lång pasta är till exempel tagliatelle, pappardelle eller fettuccine.

I princip gäller samma sak här som för den smala pastan. Det gäller att ha sås som fördelar sig jämnt i pastan men inte är för rinnig så att den rinner av pastan. Alla gräddbaserade såser eller såser som till exempel pesto passar utmärkt till den här typen av pasta.

 

 

Kort pasta

 

Rörformad pasta

Rörformad pasta kommer i lite olika utseende och storlekar och passar därför till lite olika sorters pastarätter. 

De större varianterna som till exempel rigatoni och mezze maniche passar bra till tjocka såser med stora bitar av kött eller grönsaker. De mindre varianterna som penne passar bra i sallader eller med släta såser som till exempel tomatsås eller ostsås.

 

Släta såser passar utmärkt till räfflad pasta eftersom såsen fastnar i skårorna och ger dig en komplett smakkombination vid varje tugga.

 

Skruvad pasta

Till skruvad pasta passar det utmärkt med släta såser eller såser som utan mycket textur som till exempel pesto. Såsen kommer att fastna i skruvarna och du får mycket smaker i varje liten bit pasta. 

 

 

Nu har du lärt dig ungefär hur du ska tänka när du bestämmer pastasort till maten. Som tidigare sagt så fungerar all pasta till alla sorters rätter men om du tycker om att vara lite nördig i köket så antar jag att det här verkligen varit en artikel för dig!

 

Mat & Dryck
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Mat & Dryck

Hacka, pressa eller riva vitlök?

Mat & Dryck

Så får du avokadon att mogna på bara tio minuter!

Mat & Dryck

Risotto – bara fantasin som sätter gränser

Relaterade rabatter

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.