Vårens blommor

Den här tiden på året är härlig. Det börjar växa i trädgårdar och parker. På torgen och i butikerna går det att köpa olika lökväxter till fyndpris. Passa på att fylla hem och trädgård med just de olika lökblommorna så som pärlhyacint, snödroppar, tulpaner, påskliljor, pingstliljor och vanlig hyacint. Bara för att vi är en bit in i april så betyder inte det att det är för sent för den typen av blommor. Det är snarare nu de trivs som bäst. Så låt dig inspireras och passa på att fynda nästa gång du är i affären.

Om du har ett växthus eller inglasat uterum så är det väldigt fint att placera ett hyllplan mitt i fönstret som på bilden ovan. Där kan du placera krukor och vaser med blommor och växter efter säsong. Genom att blanda på det sättet så skapar du något alldeles unikt, ett blickfång som du hela tiden kan variera. På bilden ser du bland annat vanlig påsklilja, krusig påsklilja, hyacint och ros. Alla lökväxter är väldigt lätta att sköta och kräver mycket lite vatten.

Ett tips är att aldrig hälla vatten direkt på själva löken, försök att hälla på jorden runt om. Mycket vatten på löken kan leda till att den ruttnar. En tumregel är att mindre vatten ger lägre och kraftigare blomma, mer vatten kan göra att den blir hög och vinglig. Det betyder dock inte att du ska strunta i att vattna. Något du kan tänka på är även att lökväxter trivs bäst i porös jordblandning, gärna jord uppblandad med sand. Det kan du se när du tittar i krukorna på lökväxterna du köper i butik.

 

Snödroppar är så fantastiskt nätta och söta, de utstrålar verkligen allt vad den tidiga svenska våren är. De är tillsynes enkla och oansenliga men när du tittar lite närmare så är de fantastiskt vackra. En hemmagjord kruka likt den på bilden är både billig och enkel att göra. Billig eftersom du tar reda på det du hittar slängt i trädgården eller i skogen. Sådant som sorterats bort kan på det här viset bli något nytt. Om du eller en granne avverkat ett träd kan en avsågad skiva bli perfekt botten. Om du bara har tillgång till lösa grenar och kvistar kan du fläta ett “skal” som du sedan placerar en kruka inuti. Det är enkelt att lyckas eftersom det inte ska se perfekt ut. Våga vara kreativ.

Pärlhyacinter och murgröna är så fantastiskt fina tillsammans. Ett arrangemang som detta kan du ha både inne och ute. Det bästa är, förutom att det är väldigt fint, att växterna är väldigt billiga. Särskilt nu framåt slutet av april när handlarna vill bli av med lökväxterna och få oss att börja köpa exempelvis hortensia. 

 

Tulpaner, tulpaner och åter tulpaner. De finns överallt nu utan att en tröttnar på dem. De symboliserar den tidiga blomsterprakten och vårens fräschör. Varför inte sätta dem lite slarvigt i en gammal kanna?

 

Om du har hyacinter i trädgården så passa på att njuta av dem. Snitta några av dem och sätt dem i vaser inomhus. Det är lätt att alla lökväxter bara får stå där i trädgården, kanske i ett hörn där de inte syns. Med blommor på borden där inne kommer du genast känna våren mycket mer intensivt. Tänk dessutom på att inte slänga bort lökarna när de blommat över, spara dem och sätt ut dem i rabatten. Då kan du njuta av dem om och om igen! 

Trädgård
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Boende

Trädgårdsbelysning LEDlampa

Boende

Vertikal trädgård *trendigt*

Hälsa

Myggarmband-håller myggen borta!

Relaterade rabatter

Boende

Algarve, din soliga destination, året runt!

Go2Algarve

Boende

Upp till 50% + 6% extra på rea hos SOVA!

SOVA

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Hälsa

Uppdaterad formula för dina muskler. Specialpris för seniorer 129 kr!

VitaePro

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.