Bli av med unken lukt i kläderna

Om du har förvarat en tröja längst ner i garderoben under en lång tid, glömt en fuktig handduk i smutskorgen eller köpt en tröja på second hand som luktar lite konstigt? Det kan bero på mögel.

Mögel kan uppkomma på kläder som inte tagits hand om ordentligt på ett tag. Det ger en ganska unken lukt om textilierna men de går faktiskt att rädda om man gör på rätt sätt.

 

Det här ska du inte göra

Innan vi går in på vad du ska göra för att få bort lukten kan det vara smart att berätta vad du INTE ska göra för att få bort möglet. För det första ska du inte försöka tvätta bort det med ett parfymerat tvättmedel, även om du tillfälligt döljer lukten så kommer du inte att få bort möglet och det riskerar att sprida sig. Du ska inte heller använda sköljmedel, det kan nämligen få möglet att sprida sig ännu mer.

 

Rengör kläderna i tre steg

För att vara helt säker på att få bort möglet måste du tvätta textilierna i tre steg.

 

Steg 1: Tvätta i ättika

Det första du ska göra är att tvätta kläderna i ättika. Lägg i textilierna i tvättmaskinen och häll ett glas ättika rakt över kläderna. Kör på så hög temperatur som plagget klarar av. Syran i ättika hjälper till att döda bakterier och mögel, efter det här steget kommer möglet vara dött.

 

Steg 2: Tvätta med bikarbonat

Ättikan dödar möglet så att det inte fortsätter sprida sig men för att få bort lukten bör du tvätta med bikarbonat som neutraliserar den unkna lukten. Häll i en deciliter bikarbonat rakt ner i trumman och tvätta om textilierna så varmt som möjligt.

 

Steg 3: Torka kläderna

Kläderna ska helst torka i solen eftersom att det dödar bakterier och får mycket luft på sig. I Sverige brukar det här kunna bli problematiskt under stora delar av året, därför kan du även använda torktumlaren på hög temperatur.

Mode & Livsstil
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Mode & Livsstil

De här textilierna ska aldrig torktumlas

Mode & Livsstil

Ta bort noppor från dina kläder

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Mode & Livsstil

Fynda skönhet och smink – 15% seniorrabatt hos Cocopanda!

Cocopanda

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.