Guide: Så väljer du rätt solglasögon

Snygg stil i sommar med solglasögon och hatt.

Äntligen är den här – solglasögontiden! I många månader har vi traskat runt i mörkret och längtat efter just denna tid på året. Solen kan dock vara lite besvärlig för ögonen varför det kan vara klokt att bära solglasögon. Dessutom är det riktigt snyggt, särskilt om du väljer ett par som klär dig och passar din ansiktsform.

 

Hitta formen

Det kan låta märkligt, men ett bra sätt att ta reda på vilken ansiktsform du har är att rita på din spegel. Du ställer dig helt enkelt famför en spegel och följer ansiktets konturer med en penna på spegelbilden. Var dock noga med att använda en penna som går att tvätta bort, exempelvis en sminkpenna. Varför det är bra att känna till sin ansiktsform är för att olika form på solglasögon passar bäst till olika form på ansikte.

Det finns några olika ansiktsformer; fyrkantigt ansikte, avlångt ansikte, hjärtformat ansikte och ovalt ansikte. Ofta kan ens ansikte stämma in på två av dessa, du väljer då den form som stämmer allra bäst. Därefter blir valet av bågar lättare. En tumregel är att du bör välja ett par som är motsats till din ansiktsform, det vill säga att ett kantigt ansikte smickras av runda bågar och tvärtom.

 

Oval ansiktsform

Du som har ett ovalt ansikte klär i alla typer av solglasögon. Din panna är bredare än hakan och proportionerna jämna. Stora, små, runda, ovala eller fyrkantiga solglasögon – det är bara att du provar dig fram tills du hittar de du gillar bäst.

 


Har du oval ansiktsform så kan du välja bland alla bågar utan att vara osäker på om de passar dig eller inte.

Fyrkantig ansiktsform

Om du har en ganska så hög och bred panna, skarpa käklinjer och breda kindben så är din form förmodligen den fyrkantiga. Tipset då är att mjuka upp intrycket genom att använda runda eller ovala solglasögon.

 


Du som har fyrkantigt ansikte passar bra i runda bågar, det är ett tips även när du ska köpa vanliga glasögon.

Hjärtformad ansiktsform

Den som har en relativt bred panna och ett ansikte som smalnar av nedåt kinder och käkben har ett hjärtformat ansikte. Om du har hjärtformat ansikte så smickras utseendet att neutrala, genomskinliga eller tunna bågar. Dessa samspelar bra med ditt ansiktes form och jämnar ut proportionerna.

 


Bågar som “går ut” upptill passar dig med ett hjärtformat ansikte.

Avlångt ansikte

Om ansiktet har en hög panna och lång näsa är det avlångt. För att på bästa sätt balansera formen, och skapa lite mer bredd, kan du till exempel använda typiska “pilotbrillor”.

 

Pilotglasögonen passar dig med avlångt ansikte extra bra.

Innan du köper 

När du köper solglasögon är det självklart viktigt att de har en god kvalitet och att du trivs med dem, du bör inte stirra dig blind på tipsen baserade på ansiktsform. Dessutom skyddar de flesta solglasögon mot solens skadliga strålar vilket är skäl nog att använda solglajjor. Läs på etiketten eller fråga i butiken för att ta reda på hur väl de solglasögon du tittar på skyddar dina känsliga ögon. 

Mode & Livsstil
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Öronproppar för noice-cancellation

Livsstil

Pastellfärgad “Lever-Livet” Keps

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Mindre än 1 vecka kvar

Apotek Hjärtat

Mode & Livsstil

Fynda skönhet och smink – 15% seniorrabatt hos Cocopanda!

Cocopanda

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.