Pensionär slang

Pensionär är ett ord med många synonymer som till exempel veteran eller senior, men det finns inte lika många slangord för pensionär. Om man med pensionär menar en äldre person så finns det dock flera uttryck som kan användas lite skämtsamt, som gamling till exempel. På engelska säger man senior citizen istället för pensionär och vanliga slangord på det språket är old-timer och oldster.

 

Panschis är slang för pensionär på svenska

Det vanligaste slangordet som man kan säga istället för pensionär är panschis. Det ordet har bIivit ganska etablerat som pensionär slang och man ser det ofta. Ibland ser man andra stavningar men panschis är den vanligaste. Pansjis förekommer också. Egentligen kan man inte säga vilken stavning som är den rätta när det gäller pensionär slang eftersom det ju inte är “riktiga” ord som finns i SAOL.

Vissa slangord är förminskande och otrevliga för den som kallas för det men panschis uppfattas inte så utan har snarare en mjuk och lite gullig klang. Det är helt klart något som man kan kalla sin egen favoritpensionär. Det är också något du kan säga om dig själv ifall du har åldern inne och tycker att pensionär låter lite torrt och tråkigt. Att säga panschis signalerar att man har lite självdistans och kanske inte är en typisk pensionär på alla sätt. Sen finns det ju vissa som inte gillar slang överhuvudtaget och som föredrar att använda ett språk som är mer korrekt.

 

Andra slanguttryck

En annan kategori av pensionär slang är slangord som har ordet pensionär i sig. Man talar till exempel om pensionärskuvöser och syftar då på de inglasade balkonger där pensionärer i lägenhet gillar att sitta och mysa utan att behöva frysa. Pensionärsdagis är ett annat uttryck som förekommer och som helt enkelt används som slang för en plats där många pensionärer samlas.

Mode & Livsstil
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Mode & Livsstil

De här textilierna ska aldrig torktumlas

Mode & Livsstil

Ta bort noppor från dina kläder

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Mode & Livsstil

Fynda skönhet och smink – 15% seniorrabatt hos Cocopanda!

Cocopanda

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.