Så väljer du rätt parfym

Det är samma doftkategorier för män och kvinnor.

Både för kvinnor och män så finns det en uppsjö av olika parfymer i butikerna. Inte bara mängder av olika märken – doftkombinationerna är oberäknerliga. Så hur ska man hitta den som passar ens personlighet och kroppsdoft perfekt? Vi har sammanställt de vanligaste kategorierna för att hjälpa dig välja rätt.

Många har en favoritparfym som de alltid använder. Den blir en slags signaturdoft som andra förknippar med en. Andra har många olika parfymer där hemma och varierar efter humör och situation. Ytterligare andra använder inte parfym alls. Det finns självklart inga rätt eller fel, det enda som räknas är ju att man trivs med sig själv och de stilval man gör.

För alla som är intresserade av doft och dofters förmåga att framkalla olika känslor och stämningar så finns det olika tumregler som kan vara roliga att känna till. Värt att nämna är att kroppens eget PH-värde påverkar hur parfymen doftar på just dig. Ett tips är att testa parfymen innan du köper. Personalen på parfymavdelningarna vet hur du ska göra.

 

 

Blommiga dofter

Inom denna doftkategori finns populära doftnoter som jasmin, pion, ros, lilja, liljekonvalj och viol. Den blommiga doftkategorin är förmodligen den vanligaste bland kvinnor. Den förknippas utan tvekan med kvinnlig elegans och femininitet. De känns lätta och tidlösa och upplevs inte tunga eller svåra att bära. Oavsett om du ska på en fin middag eller använda en parfym till vardags så blir de blommiga doftnoterna aldrig fel. Självklart finns det även herrdofter inom denna doftkategori. De går då ofta under benämningen unisex och klär både män och kvinnor. Den blommiga doftkategorin är lätt, klassisk och romantisk.

 


Både pion och jasmin doftar fantastiskt.

Orientaliska dofter

Vanliga doftnoter inom den orientaliska kategorin är vanilj, gardenia, kanel, rosépeppar, amber och ingefära. Dessa doftnoter är inte lika lätta och luftiga som de blommiga. De har en tendens att dröja sig kvar både i rummet och i människors minnen. Med en orientalisk parfym glöms du inte bort. Det betyder inte att de alltid har en stark doft. De kan snarare vara väldigt söta, ofta tack vare vaniljen. De varierar från lätta till djupa och fylliga i sin karaktär. Många väljer en orientalisk variant som signaturdoft, andra använder den orientaliska doften endast vid festligare tillfällen. Den orientaliska doftkategorin är spännande, kryddig, varm, sensuell och dramatisk.

Trädofter (ofta kallade wood)

Precis som namnet avslöjar så innehåller denna doftkategori ofta cederträ och sandelträ men även patchouli, mossa, ambra och vetiver. Dessa doftnoter skapar en känsla av värme och trygghet. De signalerar pondus och sofistikering. Trädofterna har en unik förmåga att fördjupa både de maskulina och feminina dofterna. Att de är “träiga” innebär inte alls att de är torra och tråkiga. Snarare oväntade och personliga, ofta med en mer eller mindre tydlig not av citrus. Denna doftkategori är sofistikerad, maskulin, trygg och varm.

 

Friska dofter

Denna doftkategori innehåller noter som citrus, grape, lime och äpple men även bergamott och mysk. Dessa parfymer är fyllda av friska och härliga citrusnoter. Många använder de friska dofterna till vardags eftersom de är lätta, fräscha och rena. De känns sportiga och har ofta en ganska så diskret doft som inte tar över intrycket. På 90-talet kom många parfymer som beskrevs som “havsbris” eller “vind”, de tillhör också denna kategori. Alla friska parfymer upplevs just friska, rena och svala och får en att känna sig fräsch och pigg.  Det blir allt vanligare med workshops där du kan skapa din egen parfym, din alldeles egna signaturdoft. Om du fick chansen – hur skulle din parfym dofta?  


 
 

 

 

 

Mode & Livsstil
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Öronproppar för noice-cancellation

Livsstil

Pastellfärgad “Lever-Livet” Keps

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Mode & Livsstil

Fynda skönhet och smink – 15% seniorrabatt hos Cocopanda!

Cocopanda

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.