Ta hand om skinnskorna

Bär upp din stil med välvårdade skor.

Det gäller att ta hand om skinnskorna med jämna mellanrum. Med rätt skovård förlänger du lädrets livslängd och slipper handla nya skor så ofta. Plånboken och miljön kommer att tacka dig. Ofta är det bättre att köpa de skor som känns helt rätt, även om de är dyrare än andra par, för att sedan ta hand om dem och behålla dem länge. Ju oftare du tar hand om dem – desto lättare är det att hålla dem fina med små medel.

Skinnskor torkar lätt ut och blir repiga eftersom luftfuktighet och temperatur kan växla snabbt, särskilt i och med att vi har dem på oss både ute och inne. Även vägsalt, vätska, damm och smuts sliter på materialet. För att rädda de riktigt slitna läderskorna så bör du börja med någon typ av skotvål, exempelvis lädertvål eller galltvål. Om du vill veta vilken tvåltyp som är lämpligast för just dina skor så kan du fråga en skomakare eller en proffessionell skohandlare.

 

Så här tar du hand om dina slitna skinnskor:

 1. Om du har en flaska ren bensin hemma så kan du ta en liten svätt på en trasa eller hushållspapper som inte luddar. Gnugga försiktigt bort gammal skokräm, smuts m.m

 2. Ta bort skosnörena och lösa innersulor.

 3. Ha på ordentligt med skotvål på en skumgummisvamp och blöt den rejält med vatten.

 4. Håll dig över handfatet och gnugga försiktigt över lädret, inklusive plösen. Blöt ner allt skinn och se till att det blir en jämn fuktighet för att undvika vattenmärken när skorta torkat.

 5. Torka skorna med ren och torr trasa, var väldigt noggrann.

 6. Låt skorna torka i rumstemparatur i cirka ett dygn, gärna med cederblock i. Ställ dem inte nära ett varmt element då det kan skada lädret.

 7. Smörj in lädret med skokräm, arbeta i små cirkelrörelser. Använd kräm gjord på naturliga ingredienser så som bivax och olja. Undvik krämer med silikon eller olika typer av syntetisk självglans i. Efter en första applicering så ska skorna torka i cirka tio minuter innan det är dags för ett andra lager skokräm. Applicera det lagret på samma vis som det första.

 8. Låt skorna vila i cirka 10 minuter innan du försiktigt bearbetar ytan med skoborste, gärna en tät borste av tagel. När du roterar den över lädret så värms lädret upp och suger lättare in krämen. Arbeta med borsten i cirka tre minuter per sko.

 9. Om du vill ha en glansig yta så kan du med fördel applicera en högglansig vaxkräm på samma vis som du applicerade skokrämen. Tänk på att använda en vaxkräm gjord på naturliga ingredienser.

 10. Om kanterna på sulan och klacken är slitna och ser trötta ut så kan du stryka på kantfärg i lämplig nyans. Det köper du hos en skomakare eller välsorterad skohandlare.

 11. Byt skosnören om du behöver.

 12. Snöra på dig skorna och bär dem med stolthet. Kom ihåg att smörja in och putsa upp dem med jämna mellanrum så ska du se att de hänger med länge!

  Ge skorna kärlek så bär de dig längre.

Mode & Livsstil
haus
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Hälsa

Nybörjarguide: Allt du behöver veta om att spela golf!

Mode & Livsstil

De här textilierna ska aldrig torktumlas

Mode & Livsstil

Ta bort noppor från dina kläder

Relaterade rabatter

Hälsa

10% rabatt vid köp över 350kr – även på kampanjvaror!

Apotek Hjärtat

Mode & Livsstil

Fynda skönhet och smink – 15% seniorrabatt hos Cocopanda!

Cocopanda

 • RABATTER
 • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.