Vi har en särskild relation till våra hundar.
Att hunden är människans bästa vän håller de flesta hundälskare med om. Det uppstår en alldeles särskild kontakt mellan hundägare och hund, en djup förståelse och en ovillkorlig kärlek. Hunden finns vid din sida i vått och torrt och ger dig tröst och ett skratt när du behöver det som mest.
Hundens historia
Redan för tiotusentals år sedan började vargen och människan sin resa mot den relation som människa och hund har idag. Forskning visar att människa och varg levde i närheten av varandra, jagade liknande byten och insåg hur de kunde dra nytta av varandra. Människan började föda upp vargungar som sedan hjälpte till med jakten och höll vakt mot rovdjur och fiender. Vargens domesticeringsprocess inleddes och successivt blev vargen den tamhund vi känner idag. Arkeologiska fynd visar att det fanns tamhundar i Tyskland redan för ungefär 12 000 år sedan. I Sverige har arkeologer hittat cirka 7 000 år gamla hundgravar.
Att hundarna begravdes på det viset tyder på att de hade en särskild roll i människornas gemenskap och samhälle. De olika hundraser som finns idag har framkommit av medveten förädling, de är helt enkelt framavlade av människan. Genom årtusenden har människan avlat på de individer som uppvisat önskade egenskaper. Det har resulterat i olika utseenden, egenskaper och personlighetsdrag. Vissa hundar är experter på att jaga råttor, andra på att vakta och ytterligare andra hundar är proffs på att jaga fåglar.
Det finns många olika hundraser, alla med sina särskilda egenskaper.
I människans tjänst
Hunden har visat sig vara en expert på att hjälpa oss människor med väldigt många olika saker. Ett stort antal hundraser används för olika former av jakt. Andra används som räddningshundar, vakthundar, vallhundar, draghundar och assistanshundar. Det finns även vissa hundar som har ett så pass känsligt luktsinne att de kan lokalisera cancer hos människor. Hundarna är villiga att ställa upp och tycker om att arbeta för oss människor. Det är lätt att tänka att endast vi människor får ut något av relationen till hundarna, men forskning visar att hundarna är minst lika tillgivna oss som vi är dem. Det är en särskild relation mellan hund och människa och en mycket stark kärlek.
Med sin känsliga nos kan vissa hundar till och med upptäcka cancer.
Hundar förstår mer än vi tror
Det har länge varit ett känt faktum att hundar lyssnar enbart på vårt tonfall utan att förstå själva orden. Forskning har på senare tid visat att så inte är fallet – hundarna förstår ord mycket väl. I studier har forskare kommit fram till att hundar tolkar ord och tonfall var för sig. De drar slutsatser av dem på exakt samma vis som vi människor gör. Forskare genomförde en avancerad studie då de lät hundar ligga helt stilla under en magnetkamera. Studien gick ut på att se om hjärnan reagerade olika när matte och husse sa ord med glad respektive neutral röst. Resultatet av studien var tydligt och förvånade forskarna.
På bilderna från magnetkameran kunde man tydligt se att hundarnas hjärna analyserade informationen på precis samma vis som vi människor gör. Det innebär kortfattat att de tog in ordens själva betydelse i vänster hjärnhalva medan de tog in tonfallet i höger hjärnhalva. Det gick även att se hur hundarnas belöningssystem triggades när positiva ord som exempelvis “duktig” sades.
Golden retriever är en populär hundras och en bra familjehund.
Människans bästa vän
Hundar gör allt de kan för att hjälpa oss människor och vara oss till lags. Att de ställer upp på det vis de gör menar forskare beror på att hunden började domesticeras för mycket länge sedan. Dessutom har relationen mellan människa och hund alltid varit ömsesidig. Samtidigt som hunden hjälpt oss människor med viktiga uppgifter i våra samhällen har vi gett hundarna skydd, mat och värme. Både människa och hund är flockdjur och har haft lätt att förstå varandra. Det finns mycket att lära om hundar men en sak är säker – de är våra bästa vänner!
En liten flicka och hennes bästa vän.
Källor: Naturhistoriska Riksmuseet, Illustrerad Vetenskap Historia, Härliga Hund, SVT, Dagens Nyheter, Sveriges Lantbruksuniversitet