Senior ålder – vad gäller?

Senior används ibland som en synonym till pensionär men begreppet kan också ha andra betydelser. Här kommer vi bland annat att gå igenom vid vilken ålder man kan anses vara senior.

 

När räknas man som senior?

När är man senior? Den frågan är inte helt lätt att ge ett svar på eftersom det finns många olika definitioner på ordet senior. Man kan säga att senior är en person som är äldre, men äldre i relation till vad?

Ofta talar man om seniorer och juniorer. Juniorer är ungdomar och i den diskussionen behöver man inte vara särskilt gammal för att kvalificera sig som senior. Det finns ju senioridrott i motsats till junioridrott. Då är man helt enkelt senior när man tävlar tillsammans med vuxna snarare än ungdomar. I många idrotter är man junior fram tills det att man fyllt 20 eller 21.

 

Att vara senior handlar inte bara om ålder

De flesta av oss tänker nog att en person som uppnått senior ålder är lite äldre än i nedre 20 årsåldern. I arbetslivet förekommer senior ofta som beteckning på erfarna medarbetare på olika poster. Då handlar det mer om hur länge någon haft en viss tjänst och hur erfaren personen är, än om personens ålder. Många blir till exempel seniora säljare eller jurister i 30-årsåldern.

Senior kan alltså vara en positiv beteckning på personer som helt enkelt är väldigt kunniga. Veteran kan också användas i den betydelsen. Ordet senior används även för att skilja en far från en son, särskilt om båda har samma namn.

 

55 är en allmänt accepterad senior ålder

En annan gräns som ofta används går vid 55 års ålder. Den som fyllt 55 kan ofta få olika erbjudanden och seniorrabatter på sådant som mobilabonnemang. Kanske med en telefon med extra stora knappar som tillval. Det finns också särskilda seniorboenden tillgängliga för personer på 55 år och uppåt. Försäkringar och resor i kollektivtrafiken är andra exempel på vad du brukar kunna köpa med en särskild senior deal.

 

Alla gillar inte att kallas seniorer

Idag är det inget konstigt att få sitt första barn när man är i 40-årsåldern och att man jobbar tills man är minst 67. Då kan det kännas lite konstigt att bli kallad senior när man fyllt 55. För många kan det kännas fräckt att bli kallad för senior fast man är mitt i karriären och har barn som fortfarande bor hemma. Å andra sidan finns det många som tycker att senior har en trevligare klang än pensionär. När det gäller personer som gått i ålderspension är det nog ganska accepterat att kalla dem seniorer. Men att fastställa en senior ålder som gäller för alla går dock inte.

Läsning
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Läsning

Vad betyder pensionär?

Relaterade rabatter

Boende

Slipp fuktskador i ditt hem!

Villa Relining

Resor

Minst 15% rabatt på din nästa resa

Booking.com

Nöje

10% på keramikblommor!

Keramikblomma

Ekonomi

Teckna Nya Seniorlånet och få gratis administrativa avgifter

Bluestep Bank

Boende

10 % rabatt på kvalitativa köksredskap

Kitchentime

Tidningar

Premiärerbjudande – få Aftonbladet direkt hem i brevlådan!

Aftonbladet

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

på mobilabonnemang i
4 månader hos hallon!

Med mobilabonnemang hos hallon slipper du allt krångel som bindningstider, rörliga priser och kluriga fakturor.

Mobilabonnemang 3 GB för 44 kr/mån i 4 månader
(därefter 89 kr/mån). Fria samtal & SMS ingår + 25GB surfpott!

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.